Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

Így csináltam meg a modellem

2013.12.02. 07:30 bontott csirke

Címkék: piac bor hús

Egy szép őszi napon találkoztunk. Fotózásra mentünk, ahol összecsiszolódtunk. Jól ment a munka, mégsem végződhetett másként. Forró olajba fektettem, kisütöttem és megettük.


A blog nyitófotójára mindenképpen akartam egy szép szelet húst, mert mégis csak férfiből vagyok. Amiből az is következik, hogy ez csak egy szép szelet marha lehetett, semmi más. A rib-eye-ra esett a választásom, mert az sokkal mutatósabb fotón, mint egy zsírmentes hús. Amint kézbe vettem azt a 80 dekás szeletet, tudtam, hogy hol fogja végezni. A tányéromon!

_Ribeye (Copy).jpg

A rib-eye korábban nem tartozott a legdrágább hústípusok közé, de szép lassan (a magyar piacon kicsit gyorsabban) küzdte föl magát az elitbe. Körülbelül 200-250 grammos porciót kell fejenként számolnunk, ha vendégeket várunk. Nyitott rostszerkezete és krémes zsírállománya teszi olyan látványossá és ízletessé. 


Én a szeletet körülölelő zsírral sütöttem, mert az nemcsak tovább ízesíti a húst sütés közben, de össze is tartja azt. Aki kevesebb zsírt akar látni a tányérján, az tálalás előtt vágja le a nem kívánt zsíros részeket. Persze a sütést megelőzően egy órával kivettem a kicsikét a hűtőből, hogy ne hűtse majd le a serpenyőmet.

_IMAG1269 (Copy).jpg

Fontos ugyanis, hogy a sütéshez nagyon forró serpenyőt használjuk. Ebbe egy löttyintésnyi olajat, egy egész gerezd fokhagymát és egy fűszerágat (ezúttal rozmaringot) tettem. A húst sóztam, borsoztam és másfél-három percig sütöttem oldalanként. Közben hozzádobtam egy darabka vajat az olajhoz és hagytam, hogy képződő hab körbejárja a szeletet. Ezután tányérra helyeztem, és 5 percig hagytam állni hőtartó búra (vagy egy ráfordított mélytányér) alatt.

Gordon Ramsay szerint a gomba a tuti köret és a vörösbor szósz a legjobb öntet. Én zelleres csicsókapürét és friss zöldsalátát csináltam hozzá, a húst pedig falatonként ízesítettem medvehagymás mustárral, vörösbor zselével, illetve saját készítésű fűszervajjal.

_IMAG1281 (Copy).jpg

Ünnepi vacsora keretében köszöntünk el a háttérképen látható húsmodelltől, aki történetesen egy jó sorsú rib-eye volt. Méltó búcsúztatást és remek vöröset kapott: egy 2HA Tabunello 2011-et bontottuk fel hozzá.



Tetthelyek a beszerzéshez
Hús: MészárSteak
Csicsóka: Tamás Bátya Kunyhója Piac
Vörös JamBORi: Metzing Pincészet, Villány
Ghaurved mustár: Trattoria al Forno delikátesz üzlete, 2112 Veresegyház, Fő út 67.
Bor: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet


A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr975670703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piszkos Freud 2013.12.02. 19:03:37

Legalább egyszer illett volna leírni, hogy rostélyos, ami a becsületes magyar neve a rib-eye steak-nek.

Az egyik legfinomabb steak hús a benne lévő zsiradéknak köszönhetően. Akkor az igazi, ha belül rózsaszín és szaftos. A képen kissé túlsütöttnek tűnik.

Magyarországon azért elég nehéz jó steak-nek való húst beszerezni.
süti beállítások módosítása