Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

Ha újra tudsz evésre gondolni, itt kezd az éttermi kalandozást az újévben

2024.12.30. 18:07 bontott csirke

Címkék: ünnep karácsony étterem pékség séf

 

Úgy néz ki, hogy a Kozmo hotel éttermeiben akárhogy változnak az évszakok, rossz idők nincsenek, csak szép napok.

 

Nyár elején megkóstoltam az aktuális menüt, most pedig a télit, ami ugyanolyan magas színvonalú és évszakhoz passzoló volt, mint elődje. Sült cékla, sütőtök, kacsamáj és pisztácia – hogy csak néhány főbb karaktert emeljek ki a Kozmo téli ételkínálatából.

kozmo5.jpg

A körút szomszédságában megbúvó, egykori Távközlési Palota épületében kialakított ötcsillagos butikhotel, a Kozmo Hotel Suites & Spa látogatói nyáron a Bistro Étteremhez tartozó rejtett belső udvaron, szabad ég alatt költhetik el az étkezéseiket. Míg a szezonváltás új menüjét novembertől áprilisig a 2. emeleten található, meghitt hangulatú Kozmo Étteremben próbálhatja ki az ínyenc vendégsereg. (De seregektől itt nem kell tartani, még telt ház esetén is olyan, mintha egy privát étteremben ülne a vendég: a hatalmas alapterület miatt az asztalok tisztes távolságban vannak egymástól.)

A tágas helyiség a szálloda ikonikus főlépcsősorára nyílik, ami az ország második legnagyobb főlépcsője a Parlament után, és az igényes műemléki felújításnak köszönhetően eredeti pompájában csodálhatjuk meg - tökéletes rekonstrukciója az 1917-ben átadott épületrésznek. 

kozmo3.jpg

Feith Attila séf ismerteti a menüt, háttérben az impozáns lépcső 

 

A Kozmo Étterem belső terét a meleg hangulatfényt sugárzó geometrikus lámpabúrák, a centrálisan elhelyezkedő, lebegő polcos bárpult, a puha bársony székek valamint a falfülkében rejtett világítással kiemelt üvegvázák határozzák  meg. A visszafogott fények és meleg színek bensőséges hangulatot teremtenek, tökéletes kulissza egy kiváló vacsorához. Utóbbiról Feith Attila séf és csapata kezeskedik, akik színes, változatos menüt állítottak össze az új szezonra.

A kínálatban egyaránt találhatunk hazai és egzotikus ízeket, ízletes szuvidált húsokkal készült fogásokat és izgalmas vegán kreációkat. Az örök kedvencek, a konfitált illatos kacsacomb, a kacsamájjal megspékelt angus marhaburger és a somlói galuska mellett a gasztronómia új üdvökéi is jelen vannak a kínálatban, úgy mint a pisztáciás tiramisu, a sült céklás humusz vagy a vegán „darált marha” yaki udon.

„A menü összeállításánál a trendek mellett figyelembe vettük vendégeink preferenciáit, így visszahoztunk néhány korábbi kedvencet, emellett nagyobb hangsúlyt kapott a különféle alternatív táplálkozási irányzatok iránti igény, és természetesen az étel intoleranciás vendégek számára is igyekszünk megoldásokat nyújtani. Az egész év során fontosnak tartjuk a szezonális alapanyagok előnyben részesítését, ez a szempont is teljesült az új kínálatban” -  mondta Feith Attila.

2004-től egy évtizeden át teszteltem a hazai éttermeket különböző magazinok, gasztronómiai portálok és étterremkalauzok megbízásából. Minden lajikus ismerősöm azt gondolta, hogy ebben az a jó, hogy az ember ingyen eszik. Őket mindig lelomboztam azzal, hogy másnap ugyanolyan éhes leszek, mint minden nap, mert így működik a szervezetünk. Sajnos az élmények is el tudnak halványulni, ami viszont sosem ürül ki belőlünk, azok a séfektől kölcsönvett fortélyok és ötletek.

Attilával is minden alkalommal igyekszem beszélgetni annyit, amennyit egy ilyen bemutató ebéd alkalmával az ideje engedi. Ezúttal az érdekelt, hogyan tudom a karácsonyi menümben olyan illatossá tenni a kacsacombot, mint az ő tányérján. A titok abban rejlik, hogy egy éjszakára sóágyba teszik, a sóba pedig ázsiai hangulatú fűszereket tesznek: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg… Legalábbis én ezekkel próbáltam ki, és bizony működött. Másnap lemostam a sót, majd – ahogy Attila tanácsolta – kacsazsírban konfitáltam, tálalás előtt jól lepirítottam, és még a szilvamártást is igyekeztem reprodukálni. A karácsonyi vacsorám egyik ásza lett ez a fogás.

kozmo7.jpg

Amit még „loptam”, az a cézár salátán kecsesen elterülő kenyércsipsz kupola. Lyukacsos szerkezetű burgonyás kenyeret vettem a Magyar Családellátótól, majd amikor 2-3 napos volt, lehellet vékony szeleteket vágtam belőle és sütőpapírra tettem, olívaolajjal megspricceltem, fokhagyma granulátummal megszórtam és légkeverésses sütőben megsütöttem. Saláta nélkül is a legjobb csipsz!

kozmo4.jpg

Az új étlapról a főételek közül az „Esterházy módra” készített borjúkaraj steak érdekelt a legjobban, mert mindig izgalmas ezt a húst bunda nélkül kóstolni. Nos, megint jól választottam. A hús önmagában is költemény volt, de a bébirépákkal és kapribogyóbimbókkal még teljesebb élményt adott, a mártás pedig gondoskodott róla, hogy még a nudlival se legyen száraz egyetlen falat sem.

kozmo6.jpg

A Bistro étteremben déltől 16 óráig egy szűkebb, de még mindig bőséges választékot nyújtó étlapról választhatunk, a Kozmo Étterem bővített étlapjával 18-tól 22 óráig tart nyitva. A Kozmo Hotel éttermeiben a magas színvonal megfizethető árakkal párosul, hogy mi magyarok, budapestiek is részesei lehessünk az egyedülálló kulináris élménynek.

Bővebb információ az éttermekről: https://www.kozmohotelbudapest.com/hu/etterem/

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr8418763204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása