Senkinek ne legyen illúziója, a bartender attól a pillanattól figyel minket, hogy belépünk az ajtón. Nagyjából meg is tudja mondani, mire számíthat tőlünk, hiszen nap, mint nap ezt csinálja: megpróbálja a rendelkezésre álló legkevesebb információ alapján megismerni és kiszolgálni a vendéget. Az előzetes felmérés konzekvenciái általában igazolást is nyernek abban a pillanatban, amikor leadjuk a rendelésünket. Lássuk, milyennek lát a bartender annak függvényében, hogy mit és miként rendelünk!
„Fontos leszögezni rögtön az elején, hogy mi senkit nem ítélünk el azért, amit rendel, vagy ha nem tudja, pontosan mit akar. Az olyan lenne, mintha a szerelő furán nézne a tulajdonosra, mert az nem tudja pontosan megmondani, miért hozta be az autóját” – kezdi Szombati Zsolt, a The Famous Grouse skót whisky hazai márkanagykövete. – „Sőt, az sem gond, ha a vendég tudja, hogy mit akar, de nem ismeri az összetevőket és az ital nevére sem emlékszik. Éppen azért vagyunk, hogy segítsünk, és kitaláljuk, mitől fogja jól érezni magát.”
Az pedig, hogy végül mi kerül a pultra, sok mindent enged sejtetni a vendégről, ami jó alap lehet egy beszélgetéshez – persze csak akkor, ha az illető nem magányra vágyik, mert a jó mixer ilyenkor természetesen magára hagyja a vendéget. „A világ leggyakrabban kért itala a ’Csinálj nekem valamit’, ami arra utal, hogy a legtöbb embernek elképzelése sincs arról, mit szeret. Mi ilyenkor örülünk a kínálkozó alkalomnak, és igyekszünk egy olyan italt készíteni, amivel meg tudjuk mutatni, mennyire színes és izgalmas a gasztronómiának ez az ága” – meséli a szakember.
Az alkoholok népszerűsége ugyanolyan divathullámként ível fel és le, mint a ruhák szabása és színe. A Moscow Mule és James Bond előtt ember nem ismerte a vodkát a vasfüggönyön kívül, ma meg mindenki vodkaszódázik a világban. A közelmúltban energiaitallal itták a töményeket, miközben ma már a kidobók is felfigyelnek arra, ha valaki ezt a veszélyes kombinációt választja. De a bartenderek összesített tapasztalatai alapján az éjfél után sört ivók már részegek és inkább pizzázniuk kellene, a „csak egy felest” felkiáltással rendelők sosem állnak meg egynél, a Cosmopolitant kortyolók pedig valószínűleg még kiskorúak voltak, amikor a Szex és New York futott a tévében. Mindezeken túl pedig ott vannak a nagy klasszikusok, mint például a whisky, amelyek arról árulkodnak, hogy a fogyasztójuk tudja, mi a különbség egy ital kortyolgatása és ledöntése között.
Tippjeim kezdő italszakértőnek
1., Ha nem értesz a borokhoz, nyugodtan mondd, hogy nem vagy borszakértő, és kérd meg a pincért vagy a bárost, hogy ajánljon. Ettől sem a vendéglátód, sem az asztaltársaságod nem fog ferde szemmel nézni rád. Félsz, hogy otthagyod a havi fizetésed, ha szabad kezet adsz? Bátran közöld, mennyit szánsz maximálisan egy palackra.
2., Ne nyúlj át a pulton, hogy előbb rendelhess a többieknél, mert egy jó bar tender pontosan tudja, ki mikor érkezett! Az erőszakosságoddal viszont eleve kizárod, hogy barátságos legyen köztetek a viszony.
3., Szombati Zsolt mondta nekem egyszer a TOKIO-ban, hogy azok a vendégek vívják ki az elismerését, akik határozottan rendelnek. A csúcs nála, ha valaki egy klasszikus ital twistjét kéri, de a leginkább az veszi le a lábáról, ha valaki megkérdezi, hogy mi az ő kedvenc itala. Próbáld ki az első eléd kerülő bártenderrel!
4., Menj el november 24-én a következő Cultivo beszélgetésre, ahol sokat tanulhatsz. Az is kiderül, miként látják egy világváros bárkultúrájának átalakulását a budapesti éjszakai vendéglátás főszereplői:
Cultivo & The Famous Grouse Presents: BP BAR/NIGHTLIFE
Időpont: 2016. november 24., 21 óra
Helyszín: BRKLYN – 1075 Budapest, Kazinczy u. 48.
A belépés díjtalan, de előzetes regisztráció szükséges: https://www.facebook.com/events/963159047121873/