Eredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott el.
Tényleg ez volt az első!
Eredetét a honfoglalás és a tatárjárás idejére is vezetik vissza, de csak egy a biztos: a székely ember leleményessége szülte az eredeti kürtőskalácsot. A 10 éve alapított Vitéz Kürtős is egy erdélyi gyökerű cég, amelynek alapítói a kalácskészítését a szülőktől, nagyszülőktől tanulták. Családi vállalkozásként először otthon, Székelyudvarhelyen kezdték e sütemény készítésének hagyományos módját újraéleszteni és a kürtőskalácsot újragondolni. Ma már franchise rendszerben működnek Budapest több pontján, Veszprémben, Gödöllőn, jelen vannak a legtöbb vásáron és házhoz is szállítanak. Vagyis valamit nagyon tudnak a kürtős kaláccsal kapcsolatban, ezért amikor kalácsot sütni hívtak a Fővárosi Állat- és Növénykertbe (itt is van üzletük), örömmel fogadtam el a meghívásukat.
Előre szeretném leszögezni, hogy a kalácsom nem azért lett viharvert, mert elég rendesen esett azon a szeptemberi napon, hanem azért, mert kell kézügyesség a sütőfa forgatásához és a tészta sirítéséhez. A kalács alapja egy hagyományos kelt tészta, olyan amelyből a perőcsényi pampuska is készül. Ebből a tésztából vágunk le egy 20 dekás adagot, amelyet körülbelül óriáskifli formájú és méretű hengernek hajtunk ki. Eztán következik a sirítés, ami a székely nyelvjárásban amolyan sebesen fordítást jelent, vagyis lehet sirítani az ekét, a fonalat, a bajuszt, a hölgyeket a táncban és a tésztát, amikor hosszú, vékony rudat szeretnénk kialakítani belőle. Az óriáskiflink egyik végét elkapjuk és húzni kezdjük, miközben a másik kezünkkel a deszkához nyomva forgatjuk az anyagot, amely így a kellő vékonyságúra nyúlik.
Egyenletes szerpentin formában futtatjuk fel a tésztakígyót a beolajozott sütőfára úgy, hogy alul és felül is bebújtatjuk saját maga alá. Eztán a sütőfát nyomjuk a deszkához és addig görgetjük rajta, amíg a tészta szépen befedi a fát. (Itt hibáztam, amikor hézagosra hagytam a tésztát, ami ezért szétesett a sütés után.) Következik egy újabb olajozás, majd a cukorkabát és a sütés. Folyamatosan szemmel kell tartani a kalácsot, mert ha túlzottan karamellizálódik rajta a cukor, akkor keserű lesz. A sült kalácsot ezután megszórhatjuk még dióval, kókuszreszelékkel, kakaóval, fahéjjal vagy amivel gondoljuk, és jöhet egy kis pihentetés.
A pálma-fejdísz nem kötelező, de túl közel volt a Pálmaház
Neki is ízlett
Ha jól csináltuk, a kalács lecsúszik a sütőrúdról. Ha nem jól csináltuk, akkor meg elmehetünk 2013. október 11-13. Között az V. kerületi Városháza Parkba a Kürtőskalács fesztiválra, ahol biztosan csak jól sikerült példányokat fognak kínálni. Sőt, megvásárolható lesz az az otthoni használatra alkalmas kürtőskalács-sütő is, amellyel bárki bárhol faszénen készítheti el szeretett ínyencségét.