Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?

2013.10.24. 07:30 bontott csirke

Címkék: hús

Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth Könyvkiadó gondozásában még receptkönyv is jelent meg hozzá!

9619761737_78614e281e_z (Copy).jpg
Ezt már nem lehet annyiban hagyni, hiteles forrást kell találni. A dömsödi Szomor Húsüzem és Ökofarm tűnt a legközelebbi és legmegbízhatóbb forrásnak. A Kiskunsági Nemzeti Park területén működő gazdaság magyar szürkemarha állatállománya 2500 körül változó. 2010 elején nyitották meg húsfeldolgozó üzemünket, amelynek fő profilja a magyar szürkemarha-hús feldolgozása. Főleg szalámit készítenek, ami leginkább nemzeti parki védett területeken nevelkedett szürke marhából és bivalyból készül. Rögtön egy kóstolóval vártak, ahol a különböző ízesítésű és érlelésű szárazáruk ízét hasonlíthattam össze.

9619766145_041e9ab503_c (Copy).jpg


Bresaola mindenek felett
Egyik szalámi jobb volt, mint a másik, mégis az a sózott, pácolt, Olaszországban nagyon népszerű szendvicsbe való nyert nálam, amit bresaolának hívunk. Először Lombardiában szárították így a marhasonkát, többféle fűszerrel (babérlevéllel, borssal, borókabogyóval, rozmaringgal, kakukkfűvel, oregánóval) pácolva. A levegőn szárítás következtében víztartalma jelentős részét elveszti a hús, a fűszerektől pedig különleges aromát kap.

9619763191_f93480c2d4_z (Copy).jpg

A papírvékonyságúra szelet hússal nem lehet betelni, de vigyázni kell vele, mert 5 dkg sonkában benne van a napi só szükségletünk fele. Ugyanakkor alacsony a zsírtartalma (2 g az 50-ből!) és a naponta kellő vasmennyiség 14 %-át is megkapjuk egy ekkora adagból. Vagyis fogyasszuk olyan napokon, amikor egyébként alacsony sótartalmú ételeket eszünk.


9625216557_c2eeba033d_b (Copy).jpg


Ezeket tényleg kicsapták
A falatozás után állatnézőbe indultunk. 12-15 év jut átlagosan ezeknek a jószágoknak, és azt irigylésre méltó körülmények között töltik. Az extenzív, járatva legeltetés ugyan kevés, de rendkívül egészséges húsanyagot eredményez. Mivel a szürke marha élete során kizárólag legel, télen pedig a nyáron betakarított réti szénát kapja, semmilyen vegyszerrel, mesterséges anyaggal nem találkozik. A gyepeken történő legeltetés olyan különleges zamatot kölcsönöz a húsnak, ami után kevés fűszerezés is elegendő a hús ízesítéséhez. Nem is beszélve arról a sok gyógynövényről, ami gyakran kerül az állatok szervezetébe, tovább növelve a húsuk élvezeti értékét.
A meglátogatott gulya, ha kicsit szétszaladt, beterítette a horizontot. Mégis azt tanultam, hogy nincs elég belőle. Pedig a magyar szürke szarvasmarha kivitele Európába a középkorban igen jelentős volt, évente akár 100.000 darabot is exportáltunk. A birodalmi városokban a magyar marhahúst drágábban mérték, mint a helybelit. Az augsburgi városi levéltár 1578-as dokumentuma szerint Augsburgban a magyar marhahús ára 12 dénár, a helybeli marha (Landochs) pedig csak 7-10 dénár volt fontonként.

P8290161 (Copy).JPG

Lehet, hogy most is így lenne, de mind elfogy itthon. Holott majdnem kizárólag csak pörköltet készítenek belőle. Pedig – ahogy a fent említett, 66 receptet tartalmazó szakácskönyv is mutatja – bőven van lehetőség. A vendéglátóim által készített ebédhez például oldalast, csontos farok részt és hátszínt sütöttek egybe krumplival, tepsiben. Örültem, hogy nem csak bélszínnel akartak elkápráztatni, mert a csontos húsoknál nincs ízletesebb, hiszen a csontban az állat egész életének lenyomata ott van. Érdemes kipróbálni például az oldalast marhából is! (Nem is értem miért csak a sertést-oldalast vesszük.)

P9170304 (Copy).JPGA zsákmány


De miért is olyan jó, ha szürke?
Szárazanyag tartalma magas, jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard marhafajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során. A kizárólag legelőn tartott állatok húsa továbbá minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz, ami persze csak azoknak érdekes, akik az egészséges táplálkozást részesítik előnyben. A szürke marhák nem kapják el a kergemarhakórt, hiszen tartásuk során nem érintkeznek semmilyen adalékkal vagy vegyszerrel, amelyek a betegséget terjeszthetik. 

9622987354_ff2fcd2efb_z (Copy).jpg


A szürke marha megnevezésű feldolgozott termékek esetében az élelmiszer hús alapanyagának 100 %-a szürke marha. A magas vastartalmú vörös, száraz, füstölt és egyéb hústermékek különlegessége, hogy egyféle termék csak egy állat húsát tartalmazza, mivel csak így valósítható meg a hiteles nyomon követés. Vagyis nem érdemes a jövő évi Szürkemarha Vigadalomig várni, hanem érdemes keresni a szürkemarha-húsból készült termékeket, ételeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr405596649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása