Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

Végigettem a körúton kívüli legjobb nemzetközi ételsort

2024.06.13. 14:14 bontott csirke

Címkék: hotel étterem séf új étlap

A körútnak ezen szakaszán ahhoz vagyunk szokva a 4-es/6-os villamoson, hogy kapaszkodunk a fogantyúba és a táskánkba, pedig ideje lesz hozzászokni ahhoz is, hogy leszállunk a Baross utcánál. Van itt ugyanis egy olyan ékszerdoboz a Horváth Mihály téren, a Szent József templom szomszédságában, ami várostörténeti és gasztronómiai szempontból is megér egy látogatást.

 kozmo_foetelek.jpg

2020. őszi nyitása óta több színvonalas eseményen is jártam már a Kozmóban, de a rendezvényes catering sosem ugyanaz az élmény, mint leülni a fehér abroszos asztalhoz és étlapról rendelni. A falatkákon is lemérhető az alapanyagok minősége, a prezentáció jól mutatja az étterem kreativitását, de ha a nagy képet akarja látni az ember, akkor mégiscsak kézbe kell venni az étlapot, és arról nem egy, hanem több tételt meg kell kóstolni és nézni – merthogy a tálalás legalább annyira fontos, mint az étel ízvilága, hiszen a gasztronómia egy multiszenzoriális élmény. És mivel azt hallottam, hogy a Kozmo nyári étlapja bravúros lett, úgy döntöttem, hogy a forró évszak első utazása a 8. kerületbe vezet majd, ahová a 30 évvel ezelőtti nyelvvizsgám óta – talán először – az egykori Távközlési Palota történelmi falai közé költöző ötcsillagos szálloda miatt tértem vissza újra.

 facade_entrance.jpg

Az eredetileg is elegáns épület régi külsejét a lehető legteljesebb módon restauráltatták spanyol tulajdonosai, a belső pedig mindent tud, amit egy luxushotelnek kell. Azonban nemcsak a magas felszereltségű szobák és a kivételes látványú belső terek miatt érdemelte ki a ház a Leading Hotels of the World tagságot; a Kozmo és Bistro éttermei által nyújtott kivételes gasztronómiai élmények szintén hozzájárultak a magas szintű elismeréshez. Fel sem kell állnunk az asztaltól ahhoz, hogy Andalúziában, Jaipurban vagy éppen Argentínában érezzük magunkat. Az új nyári étlapról válogatva pedig Ázsiába, Itáliába, de még Skandináviába is ellátogathatunk.

kozmo_sef.jpg

Feith Attila séf, aki tapasztalatait magyar és angol 4 és 5 csillagos hotelekben szerezte, úgy állította össze a kínálatot, hogy a külhoni és a belföldi vendég is találjon benne ínyére valót. De legyen szó club szendvicsről, vagy a „Hazai ízek” válogatásban található Rákóczi túrós desszertről, bizton számíthatunk egy kis meglepetésre, egy szokatlan, de annál ízletesebb csavarral. Lássuk hát ezt a nyári étlapot kicsit tüzetesebben!

 

Koncepció

Van vagy nincs, ez itt a kérdés. És nemcsak itt, hanem minden étlap esetében. Még egy útpadkára állított pecsenyesütőnél is kell látni valami gondolatiságot, amivel a tulajdonos meg kívánja vendégelni az ott megálló autósokat. (Zsolt a balatonakarattyai Csirkefogó Pecsenyésben békéscsabai vékony kolbászt süt a Jókai bablevesbe, mert ő odavalósi. Na, ez például egy becsülendő koncepció.)

A Kozmo étlapja egy jó értelemben vett szállodai étlap. Ahogy ezek a pihentető oázisok összehozzák az utazókat a világ minden tájáról, úgy találkoznak a kínálatban a különböző tájak alapanyagai, ízei és receptjei. Szintén jellemző a szállodai választékra, hogy az előételek és snack fogások nagyobb hangsúlyt kapnak, mert ezek a bárban vagy a szobában is könnyen szervírozhatók. Én például imádom, amikor valahol ki tudok váltani egy hosszú ebédet egy gyors leves-szendvics párosítással.

Az is szembetűnő az étlapon, hogy a legkiválóbb hús- és halételek mellett a vegetáriánus és vegán vendégek is számos fogás közül választhatnak, és az élelmiszer allergiásokra is gondoltak. Ha nem tartozunk egyik emésztőrendszere miatt korlátozott csoportba sem, akkor viszont meglehetősen nehéz dolgunk lesz. Nekem mindenevőként nem azt kellett megtalálnom minden ételkategóriában, hogy mi az, amit megkóstolnék, hanem azt, hogy mi az, amit – ha nagyon muszáj – talán ki tudok hagyni. Na, ilyen egy jó étlap, amelyről egy öt fős család minden tagjának egy-egy kedvenc választásomat tudnám ajánlani. Ezek után, nem egyszerű felsorolni, mit rendeltem magamnak, de teszek egy próbát:

 kozmo_mezze_profi.jpg

A házi naan kenyérrel tálalt, humuszt, chermoulát, kalamata olajbogyót, görögjoghurtot, bébi articsókát és füstölt fürjtojást tartalmazó mezze (vagyis kóstoló) válogatás pont olyan sokszínű, mint egy mediterrán körút Marokkótól Görögországig.

 kozmo_rak_profi.jpg

Az olasz-spanyol fűszeres, kenhető sertésszalámi, a Nduja zsírjában pirított argentin tigris garnéla pont olyan nagyszerű, mint amilyen egyszerű. A fogáshoz külön sütött Cristalina tésztás bagett önmagában megérne egy fejezetet, de még csak a második előételnél tartunk...

kozmo_tatar.jpg 

Szegény superfood (szójabab, quinoa, csírák, granola, mogyoróvajas miso öntet) és Cézár salátáknak az angus marha tatár okozta a vesztét, nálam. De hát ki tudna ellenállni egy szépen szervírozott nyers húskosárkának, benne szuvidált tojássárgájával. Nekem többször sem sikerült. De senki ne mondja, hogy húspárti vagyok, ehhez is adtak kimchit, savanyított jégcsapretket és újhagymát!

 kozmo_steak.jpg

Az olasz házi tészták, a norvég lazac, a tandoori csirkemell és a borjú bécsi segítségével a főételek között is nagy világjárást lehet művelni, de én egyenesen az Újvilág felé vettem az irányt és rendeltem egy 25 dekás New York Strip Steaket krémes burgonyapürével, fokhagymás ceruzabab és Café de Paris mártással. Ha szeretném a szóvicceket, azt mondanám, írbabja sem maradt.

 kozmo_rakoczi_turos.jpg

Az étlap számomra kedves szekciójában, a Hazai ízek blokkban olyan modernizált klasszikusokat találunk, mint a Kácsamáj Torchon (kovászos kenyérrel és tokaji borban párolt fűszeres sárgabarackkal), vagy a marha pofa gulyás és a Rákóczi túrós. Utóbbiból ennél szebben tálalt feldolgozást én még nem láttam. (Pedig ezt a desszertet 40 éve eszem, még a Tétényi úti Vuk cukrászdában kezdtem suli után, és az sem volt egy csúnya darab, amit wasabis habbal és sörpárosítással építettem be egy rendezvény menüjébe.)

 kozmo_mille.jpg

Csak akkor jön össze, hogy a desszerteket is alaposan megismerjem, ha fordítva kezdem az étlapot. Most, a társas összejövetelre tekintettel, ez a lázadás elmaradt, így egy desszertet próbáltam ki, és az nem lehetett más, mint a minden variánsában izgalmas, légiesen könnyed Mille Feuille. Ezt a Kozmóban Earl Grey krémmel töltve, bergamot sorbet-val kísérve és pisztácia formákkal díszítve adják. Ezt sem lesz könnyű felülmúlni egy ideig.

 

img_1271_ericdherouville.jpg 

Nemcsak a szálloda vendégei étkezhetnek olyan különleges helyeken, mint a fenti képen látható terasz, de az éttermek betérő vendégei is: a tágas, árnyas belső teraszon (Courtyard) áprilistól októberig a szabadban étkezhetünk. A téli hónapokban a Bistro Étterem mellett a 2. emeleti elegáns Kozmo Étterembe ülhetünk be vacsorázni.  A szálloda a hét minden napján déltől 23 óráig várja a vendégeket.

Bővebb információ az éttermekről: https://www.kozmohotelbudapest.com/hu/etterem/

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr6418427279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása