A Trattoria Toscanának 20 éve meghatározó helye van Budapest vendéglátásában, és mint ilyen, akár meg is elégedhetne saját hagyományaival. Fabrizio Caldarazzo mégis egy izgalmas újdonsággal rukkolt elő a jubileumi év végén.
A Londonból igazolt, fine dining tapasztalatokkal is rendelkező séf bátran gondolt újra néhány olasz klasszikust, miközben jó érzékkel olaszosított pár népszerű street food fogást, amelyekből leginkább a focaccia szendvicsre voltam kíváncsi, úgyhogy még mielőtt a kormányrendeletnek megfelelően bezártak volna a karantén idejére, elmentem és kipróbáltam.
Fabrizio a vastagabbra hagyott pizzatésztából téglalap formát nyújt, amit aztán a fával fűtött pizzakemencében süt ropogósra. Az így kapott kenyérbe a friss fűszernövényekből készülő pesto mellett, rukkola saláta és olyan fior di latte mozzarella kerül, aminek eredete visszakövethető egészen ahhoz az olaszországi farmig, ahol a tehenet megfejték. Annyira lágy, mégis meghatározó ez a sajt, hogy nehéz lenne eldönteni, pármai sonkával vagy paradicsommal (caprese) jobb ez a nem mindennapi szendvics.
A séf tanácsa szerint, ha igazán jó ízű tésztát akarunk az ízetlen lisztből készíteni, akkor tegyük be éjszakára a meggyúrt tésztánkat a hűtőbe. Ez lassítja a fermentációt, és hagyja beérni az élesztőt a tésztában, amitől igazán nyúlós és illatos lesz. De ha nincs kedved kísérletezni, hanem inkább házhoz rendelnéd Fabrizio focacciáját vagy a Toscana street food menüjéntek egyéb fogásait, a rosticcianát (sertésoldalas), a csirkeszárnyakat, a Toszkán Burgert vagy az aranchinit, akkor ITT megrendelheted őket, és bankkártyás fizetés esetén érintésmentesen ott veszed át őket Budapesten, ahol csak akarod...
Ebben a kemencében sül a focaccia tésztája is