Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

így lesz szabályos és szép a teríték az ünnepi asztalon

2023.11.08. 15:44 bontott csirke

Címkék: ünnep vacsora etikett teríték.

Korábban kevésbé volt bonyolult, így szinte minden kisgyerek által megtanult és később sikeresen alkalmazott tudás volt az asztal megterítése. Manapság azonban annyi minden változott, annyiféle elvárásnak kell egy szépen terített asztalnak megfelelnie, hogy ez lassan egy komoly kihívás.

 

foto_fyrklovern_asztali_etikett_igy_teritsunk_szepen_5.jpg

 

Ma már a megfelelő étkészlet kiválasztása sem egyszerű, mert más dukál egy babaváró partira, egy családi ebédre vagy egy karácsonyi vacsorára. Íme, egy kis útmutató, hogy mire érdemes terítésnél figyelni!

Persze joggal kérdheted most, hogy vajon miért kell ekkora figyelmet szentelni a terítésnek, nem az a lényeg, hogy az étel finom legyen? Nem. Ugyanilyen fontos a szép, igényes terítéssel jelezni vendégeid számára, hogy készültél erre az alkalomra. A megfelelő teríték, a szép asztal emlékezetessé teheti az alkalmat, és még az étel is jobban esik majd. Nézzük, hogy egyes alkalmak során milyen legyen a teríték!

 

Hétköznapi vacsora vagy egy hétvégi reggeli

Ilyenkor leginkább csak egy alapterítékre van szükséged: tányérkészlet, kés, villa, kanál, vizespohár, szalvéta. Természetesen egy alátét ilyenkor is ajánlott, akár az asztalt magát, vagy a terítőt védjük vele. Az alátét közepére kerül a tányér, bal oldalára a szalvéta, rá a villa. Jobbra helyezzük el a kést úgy, hogy a penge befelé mutasson, a kanálnak pedig a kés jobb oldalán van a helye.

Használhatunk kis tálkát a gabonapehelynek, müzlinek, zsemletányért a pirítóshoz, péksüteményhez. Csészét csészealjjal, vagy a bögrét a kávéhoz, teához, valamint a vizespoharat vízhez vagy gyümölcsléhez a tányér fölé helyezzük, nagyjából ott, ahol 1 óra lenne az óra számlapján. Kicsit elegánsabb lehet a terítés, ha a szalvétát a tányér tetején helyezzük el, esetleg valamilyen formára hajtogatva.

 foto_fyrklovern_asztali_etikett_igy_teritsunk_szepen_2.jpg

Laza vacsoraparti vagy kötetlen összejövetel

A teríték esetében ilyenkor nagyjából hasonló módon jársz el, mint az előző esetben, a menühöz igazítva teszel ki előételes, leveses vagy desszerttányért is. A salátástányért a tányér tetejére helyezd, ha van leves is, a leveses tányért legfelülre. Fontos szabály, hogy az étkészletből csak az kerüljön az asztalra, amit tényleg használni fogunk. Például, ha nincs leves, nincs szükség levesestálra és kanálra, a salátához viszont kínálj másik villát, mint a főételhez és készülj salátáskanállal is.

Ha steaket vagy egyéb nagyobb darab húst szervírozol, gondoskodj megfelelő késekről, akár speciális steak-késről. Ha csak fehérbort kínálsz, nem kell kitenni az asztalra a vörösboros poharakat. Sajttál mellé tegyél sajtkéseket, fagylalthoz fagyiskanalakat. Kerüljön az asztalra só- és borsszóró, ha hosszúkás asztalod van, mindkét végére, hogy mindenki elérje, kerek asztalnál középre.

 

Elegáns díszvacsora

Ilyenkor kerülnek elő az úgynevezett „töltő” vagy alátéttányérok, ezek különböztetik meg a hétköznapi asztalt az elegáns asztaltól. Ettől függetlenül használhatsz még kerek alátétet is pluszban, a szép asztalterítő pedig értelemszerűen elengedhetetlen. A formális, elegáns terítés sok elemből áll az előbbieken kívül is: természetesen kell hozzá egy szép étkészlet, tányérok, leveses tálak, salátástányérok, zsemletányérok, szalvéták, salátásvillák, vacsoravillák, kések, leveses kanalak, vajkések, desszertkanalak, vizespoharak, vörösboros poharak, és fehérboros poharak.

foto_fyrklovern_asztali_etikett_igy_teritsunk_szepen_13.jpg

Az evőeszközöket minden esetben az ételek elfogyasztásának sorrendjében helyezd el, ügyelve arra, hogy a kés pengéje mindig befelé forduljon. A kés hegyénél álljon a vizespohár, tőle 2 ujjnyira jobbra a fehérboros, utána ismét 2 ujjnyira a vörösboros pohár. Bár ez elsőre kicsit bonyolultan hangzik, de ha tudjuk, hogyan terítünk meg egy hétköznapi asztalt, ezt tovább cizellálni már egyszerű lesz. Egy díszvacsorán is nyilván az ételek minősége, íze a legfontosabb, de az elegáns terítés már önmagában fél sikert. 

Természetesen az asztalt minden esetben dekorálhatod is, virágvázát, gyertyatartót, évszaknak megfelelő kompozíciót elhelyezve középen. Arra mindig ügyelj, hogy a vendégek jól lássák egymást, senkit ne takarjon ki a dekoráció, illetve akkor tegyél az asztalra, ha egyébként az ételes edények, tálalótálak kényelmesen elférnek rajta.

 

Miért fontos a teríték az asztali etikettben?

Az asztal terítésekor az asztali etikettnek megfelelően elhelyezett evőeszközök és a gondosan megválasztott dekoráció hozzájárulnak az étkezés emlékezetes élményéhez. Az evőeszközök etikett szerinti helyes elrendezése, az éttermi etikett betartása és az általános étkezési etikett figyelembevétele mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az asztalnál töltött idő elegáns és zavartalan legyen. Az asztal terítése így nem csupán a finom ételekről és italokról szól, hanem egy olyan tapintatos és kulturált légkör kialakításában is segít, amely minden vendég számára kellemes.

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr2418254175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása