Megálmodói szerint ilyen vacsorára Magyarországon még nem került sor. Négy osztrigát kóstolhatunk majd, ezek különböző partvidékekről érkeznek és különböző konyhatechnológiai eljárásokon esnek át.
Október 9-én este osztrigaágyon tálalva és izgalmas Varros&Co. champagne különlegességek kíséretében költözik a tenger pezsgése a St. Andrea étterembe. Tischler Petra és Barna Ádám séf állítja, hogy aki eddig idegenkedett volna ettől az alapanyagtól, most az is biztosan megszereti majd.
Tischler Petra a tengeri herkentyűk egyik legszakavatottabb szakértője hazánkban
Petra téma iránti szenvedélye nem véletlen. A budapesti Nobu konyháján dolgozott sokáig, mielőtt egy londoni privát klub, majd Joël Antunes mellett, egy francia fine diningra hangolt bisztró konyháján töltött el 3 évet az USA-ban. Miután hazajött, a Costes Downtown sous-chefje lett, a tengeri alapanyagok iránti szeretetét azonban sosem feledte. Mióta a Costes Downtownt elhagyta, rendszeresen tart workshopokat a témában, ahol egyszerre főz, tanít, szórakoztat. Ami most a leginkább lázba hozza, az az osztriga. Barna Ádámmal közös 4 fogásos osztrigás vacsorájukról pedig azt mondja, olyan lesz, mint egy körtánc, ahol az ő osztrigája, Ádám fogásai és a felszolgált Varros&Co. champagne különlegességek összhatása számít majd igazán. „Ezen a vacsorán a nő és a férfi egymás kiegészítői, egyfajta komplementerei egymásnak. Pont úgy, ahogyan a közös ételpárosításaink is csak együtt léteznek, külön-külön nem jöttek volna létre” – mesél a koncepcióról Petra.
Még egy vérbeli francia osztrigaimádó sem mondaná meg, hogy Budapesten lesz ez az esemény!
A vacsora alatt felszolgálásra kerülő osztrigák a Budaörsi Halpiac közvetítésével négy különböző normandiai partvidékről érkeznek során egy vízcserés tartályban, és négy konyhatechnológiai eljárással készülnek. „Az állatokat nem egy egyszerű hűtőben tároljuk, a szállítás során gyakorlatilag ugyanazokat a körülményeket biztosítjuk nekik, mintha a saját élőhelyükön lennének. Ezzel az alapanyaggal ugyanazzal a tisztelettel bánunk, mint bármivel. Ez az állat is az életét adja akkor, amikor megesszük. Nem szeretem, amikor valaki elkezd fintorogni, megjegyzéseket tenni szokatlan állaga vagy kinézete miatt. Ezért is fontosak nekem az ilyen vacsorák. Itt el tudom mondani, mesélni közben, hogy miben áll az osztrigafogyasztás lényege. El tudom oszlatni az esetleges averziókat, én is tudom, hogy elsőre sokan idegenkednek ettől – magyarázza Petra. – A nyers változat után az este folyamán lesz egy ceviche változat, savakkal megspékelve, utána megnézzük, hogy milyen a párolt verzió, végén pedig egy melegen füstölt változattal zárunk.”
Részletek: http://standrearestaurant.hu/programok/a-tenger-pezsgese/