Nagyon egyszerűnek tűnik a recept, de mégsem sikerül senkinek úgy csinálni, mint az érsekcsanádi Rév Csárdában.
Ezen a hétvégén zajlik a Dunapest Kortárs művészeti és urbanisztikai fesztivál, amelynek minden helyszíne és eseménye valamilyen formában kötődik a Dunához, és amely egy különleges gasztronómiai esemény helyszíne is lesz ma. És ha Duna és gasztronómia a hívószavak, akkor nem kerülhet más a tányérokba, mint halászlé. Ráadásul nem is akármilyen, hiszen egyedülálló esemény részesei lehetnek, akik regisztráltak a 120 kóstolóadag egyikére. A vasárnapi halászlé ugyanis Érsekcsanádról, méghozzá a Rév Csárdából érkezik. Történetében először települ ki az étterem olyan rendezvényre, ahol a nagyközönség is kóstolhatja a legendás lét. A helyszín az aqb udvara a Nagytétényi úton.
De mitől más ez a halászlé?
Minden egyszerre kerül a bográcsba, víz, hal, és az apróra vágott hagyma, só, és amikor felforrt, akkor kerül bele a jó minőségű pirospaprika. A titok pedig abban van, hogy itt a bográcsban nem 100 fokon, hanem még ennél is magasabb hőfokon fő a lé, és ettől lesz sűrű és bársonyos a lé.
Ezért nem is lehet igazi halászlét gáztűzhelyen, indukciós lapon, gáz zsámolyon főzni, csakis szabadtűzön, és az sem mindegy persze, hogy milyen fával gyújtunk alá. Kemény fán nem lehet ugyanis jó halat főzni, csak száraz puha fán, és nem a szűkülő szájú bajai, hanem a klasszikus nyitott bográcsban.
Amikor a halfőző mester azt mondja, hogy kész, akkor tányérba kerül először a tészta, majd rá a lé, és a helyiek csak utána, eszik a halat, de természetesen, ha valaki a lével együtt enné, akkor megteheti, de a Duna parton Érsekcsanádon ez a sorrend, és kenyér sem kerül mellé, hisz ott a jól harapható, ruganyos gyufatészta.
A szervezők háromszor terítik meg ma az asztalokat, és aki szeretné megkóstolni a tányérba mért autentikus dunai halászlevet, az regisztráljon az időpont es a létszám megjelölésével a 3 időpont (13, 15 és 17 órakor) egyikére.
További INFO: https://www.facebook.com/events/300028967133550/