Én is azt hittem, hogy csak pancsolni és golfozni lehet arrafelé, de egyre nagyobb perspektíva az evés-ivás Bükön.
Bükfürdő és környéke házias ízeket, a térség hagyományaira építkező konyhát ajánl, amit a város több mint 20 különböző stílusú, gazdag kínálattal rendelkező vendéglátóhelyén próbálhatunk ki. A közért parkolójában álló Retro büfé lakókocsijától a legjobbnak számító Auróra étteremig tényleg elég széles a kínálat, amelynek stabil középmezőnyét a büféasztalos étkeztetésre berendezkedett hotelek adják. Közülük kiemelkedik az all inclusive Danubius, amely egész nap étellel-itallal kínálja vendégeit, bátran utalva a szálloda retró hangulatára, így a reggeliből nem hiányozhat a tejbegríz, az uzsonnából pedig a lángos.
A la carte is ehető Bük
Aki nem teljes panzióval vagy all inclusive foglalta le szállását annak tényleg érdemes egy kitérőt tenni az Aurórába, ami pár éve pizzériának startolt, de a pizzaséf távozása után konszolidálta magát, és a minőségi magyaros és nemzetközi ételekre helyezte a hangsúlyt. A TripAdvisor is ajánlja őket, és nemcsak ezért a matricáért érdemes a sör- és üdítőmárkák napernyőinek ijesztő erdején átverekedni magunkat a bejárati ajtóig. Belépve, szezonálisan (ott jártamkor virágzó rozmaringágakkal) díszített asztalok fogadnak, és a kedves személyzet, amelynek minden nap tagja a tulajdonos házaspár, akik a turistákat is barátként üdvözlik. Ahhoz, hogy még feljebb lépjenek kevesebb kellene romantikából az ételek elnevezésében, sóból a levesben és sportprogramból a délben is bekapcsolt tévéken. De így is kijelenthető, hogy az Auróra nemcsak az Orosz Császári Flottának, de Bük gasztronómiájának is zászlóshajója.
Bükfürdői Esszencia első kézből
Ha beleszerettünk a helyi ízekbe és haza is vinnénk magunkkal, akkor a Bükfürdői Termelői Piac a legjobb hely, ahol a „Bükfürdői Esszencia” márkanévvel jelzett termékeket közvetlenül a termelőktől vásárolhatjuk meg. Tavasztól őszig, péntek délutánonként helyi- és környékbeli mézek, házi készítésű lekvárok, sajtok, húskészítmények, savanyúságok, valamint termelői szörpök és borok közül válogathatunk. Az itt fellelhető portékák kizárólag hagyományos eljárással, helyben készülnek és magukban hordozzák a fürdőváros és szűkebb környezetének ízét, zamatát.
Amit Bükön eszel, az Bükön is marad
Ahhoz képest, hogy a köztudatban ez egy nyugdíjas fürdőváros, Bükön minden adott ahhoz, hogy a feltankolt kalóriákat élvezettel ledolgozzuk le. Amellett, hogy a városi és szállodai fürdőket úgy alakították át az elmúlt években, hogy a fiataloknak is élvezetes kikapcsolódást nyújtsanak, felturbózták a települést egy csomó fun faktorral: kondi park, Kneipp, Nordic Walking, valamint mászó- és kalandpálya pályák, fallabda, bowling (szinte minden hotelben), 18 lyukas golfpálya, vadvízi horgászat – hogy csak néhányat említsek.
És persze tánccal, csápolással és head banginggel is lehet égetni a kalóriát a ma kezdődő és 2017. július 23-ig tartó Gyógy- Bor Napok Büki Gasztrofesztiválon, amit 12. alkalommal rendeznek meg. A térségben nincsen párja ennek az ingyenes zenei és gasztronómiai fesztiválnak, ahol nem kisebb fellépők adják át egymásnak a színpadot, mint az Anima Sound System, a Wellhello, az Intim Torna Illegál, Ocho Macho és még sokan mások. A koncertek alatt nyugodtan lehet borozni, mert a város két kisvonata a fesztivál alatt ingyen üzemel. Aki nem ivott túl sokat az vérét adhatja a rászorulóknak csütörtökön a Nestlé büki gyárnál felállított ideiglenes véradó állomáson 12.00-14.30 óráig.
A büki gasztronómia két arca: a Nestlé modern gyára és a hagyományos gazdálkodás
További információ: www.visitbuk.hu