Még csak tegnap nyitott a hely, de lemerem fogadni, hogy már emlegetik a városban a Séf Asztalának nudliját. Még a nyitás előtt megkóstolhattam a három alapételre (rántott hús, kolbász, nudli) épülő választékot, amelynek legizgalmasabb része a világ legegyszerűbb, mégis oly sokszor elhibázott desszertje.
Azon melegében meg is kérdeztem a tökéletes nudli titkáról Wolf Andrást, a New York Kávéház és a Salon étterem vezető séfjét, aki ezúttal a WestEnd bevásárlóközpont éttermi részében kívánja meghonosítani a minőségi gasztronómiát. A diplomatikus válasz természetesen az volt, hogy „a nudliban az a titok, hogy nincs benne titok. Krumpli és tojás kell hozzá, meg egy kevés liszt.”
Ezt mindenki tudja, séf! De mitől lesz ilyen dögös ez a nudli? Látva elszántságomat, András a következő 7 pontban foglalta össze a lényeget:
1., A burgonya legyen szép, de öreg. (Ők ezt a sárga fajtát használják, abból is a white ladyt.)
Én Monalisát kaptam a METRO-ban
2., Minél nagyobb darabokban főzd a krumplit, hogy ne szívjon magába annyi vizet. (Bőven elég, ha csak félbevágod.)
3., Ha megfőtt, öntsd le a főzővizet, és hagyd két percig gőzölögni, hogy további vizet veszítsen.
4., Törd össze a krumplikat, és a további dehidratáció érdekében egy tálcán szétterítve hűtsd a törtburgonyát.
5., Jöhet a tojás és a liszt! (Minél kevésbé nedves a krumpli, annál kevesebb liszt fog kelleni hozzá, és minél kevesebb a liszt, annál jobb lesz a végeredmény.) A tésztába is és a főzővízbe is mehet egy-egy csipetnyi só.
6., Ne gyúrd túl sokáig, inkább csak keverd, és ne hagyd pihenni, hanem azonnal szaggasd ki a tésztát.
7., Főzd és fogyaszd mindig frissen, lehetőleg házi (és ne ipari előállítású) morzsával.
Nudlira várva
A Séf Asztala a Lek-Vár-Lak eper, barack és szilva lekvárjával, dióval, mákkal, édes tejföllel, angol krémmel, valamint (szerintem) a világ legjobb prézlijével kínálja a friss, forró nudlit. (Természetesen újrahasznosított papírból készült tálcán és dobozban!) És még az ára sem vészes (690 Ft a kicsi, 990 Ft a nagy adag), úgyhogy minden szempontból maximum pont jár nekik. Ha nem sikerült otthon elkészíteni életed nudliját, itt megtalálod.