Lehet belőle talajtakaró mulcs vagy parketta alapanyag, de tequila, rum és sör is készülhet benne. Sőt, a Tabasco szósz alapanyaga is 3 éven át whiskeys hordókban érlelődik.
1938-ban az Egyesült Államok kormánya törvényben szabályozta, hogy a bourbon whiskeyt csak és kizárólag újonnan készített hordóban lehetett érlelni, ezzel kívántak munkahelyeket teremteni a kádárok és faipari munkások számára. A II. világháború következtében azonban a whiskey- és úgy általában az alkoholfogyasztás jelentősen visszaesett, így sok hordó üresen állt a raktárakban. A háború után növekedésnek indult kereslettel azonban csak úgy tudtak lépést tartani az ír és skót whiskygyártók, hogy elkezdték felvásárolni az évek alatt felgyülemlett, használt amerikai hordókat a párlatok készítéséhez.
Törvényektől függetlenül a Jacket kizárólag új hordókban érlelik
Ma csak a skót whiskygyártók évi 20.000 feleslegessé váló hordó sorsát igyekeznek megoldani. Ha nem sikerül őket továbbértékesíteni, akkor talajtakaró mulcs vagy parketta alapanyag készül belőlük.
A McKay Flooring Ltd. által whiskey-hordóból gyártott falburkolat
Vannak szerencsés gyártók, amelyeknek levetett hordóiért sorban állnak a szeszesitalgyártók. Ilyen a Brown-Forman tulajdonában lévő Jack Daniel’s, amelyet kizárólag a vállalat kádárüzemeiben készült, új hordókban lehet tárolni: „Mi csak és kizárólag új hordókban érlelünk, mert a hordók falába felszívódott alkohol nagyban befolyásolná a következő párlatok minőségét” – jegyzi meg Chris Morris, a Brown-Forman rangidős lepárlómestere. Miután „Jack bácsi” 150 éves lepárlójából kikerül egy használt hordó, a Tennessee whiskey helyére ír és skóciai whisky, közép-amerikai tequila, illetve rum és sör kerül más italgyártóknál. Külön érdekesség, hogy nagy kedvencem, a Tabasco szósz alapanyagaként szolgáló chilipaprika pép is 3 éven át főleg Jack Daniel’s hordókban érlelődik a louisianai üzemben, mielőtt a boltok polcaira kerül.
A Tabasco vörös szósza 3 évet tölt tölgyfahordóban vastag sóréteg alatt