Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

Kapunk-e Michelin-csillagot 2015-ben?

2015.01.11. 08:00 bontott csirke

Címkék: bor desszert szalámi Michelin

Minden év elején felmerül a kérdés, vajon gyarapodunk-e újabb gasztronómiai csúcselismeréssel az idén. Hogy joggal izgulunk-e, arról budapesti szakembereket kérdeztem.

Philippe Godard, a Sofitel Budapest Chain Bridge vezetője egy és két Michelin-csillagos étteremben is dolgozott korábban, így meglehetősen jó rálátással bír a nemzetközi és a magyar gasztronómiai szcénára. „Egy ilyen városban, ahol ennyi jó étterem van, egy ötcsillagos szálloda nem teheti meg, hogy ne legyen nívós étterme – kezdi az igazgató. – Ráadásul minden jó borral rendelkező nemzet szeret enni, így ahogy Olasz-, Spanyol- vagy Franciaországban, itt is jól kell főznie annak, aki elégedett vendégkört szeretne. Ezért is vezette be a séfünk, Jeremy Cayron a csak magyar fogások álló fine dining menüt a Paris Budapest éttermünkben. A vendégek pedig értékelik, hogy nem csak nemzetközi konyhát csinálunk, hanem kötődünk a helyi gasztronómiához. Készítünk saját magyar bort Szentesi József birtokán, saját márkás szarvasgombás vaddisznó szalámit magyar jószágból, és karácsonyra készültünk egy világszabadalommal is, ami egy, csak a Duna partján fellelhető édes fehér szarvasgombára épülő francia karácsonyi sütemény” – árulja el Godard úr, aki szerint az az étterem, amelyik Michelin-csillagra pályázik, az szinte sosem kapja meg.

fatorzs_suti.JPG

A francia séf, francia tortája, a Bûche de Noël kicsit magyarul

 

Magyarországnak viszont jó esélye van arra, hogy a következő években újabb csillagokkal gazdagodjon, és szintet ugorjon. A szakember szerint ugyanis akkor kerül egy város igazán a gasztroturizmus célkeresztjébe, amikor az egyik étterme megkapja a második csillagját. És ha ez nem is történne meg, akkor is 2016-ban kivételes lehetőséget kap az ország azzal, hogy Budapesten rendezik legközelebb a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét. Ez lesz az a pillanat, amikor Magyarország ismét európai gasztronómiai nagyhatalommá válhat. _pj22940-600x400.jpg

 Két éve a Bocuse d’Or döntőjében az eddigi legjobb magyar eredményt érte el Széll Tamás, aki az egy Michelin-csillagos Onyx étterem séfje Budapesten. A Playboy decemberi számába készítettem vele interjút, amelyben a további csillaghullásról így nyilatkozott: „Reális típus vagyok, ezért ha pozícionálni szeretném magunkat azokhoz a két csillagos éttermekhez képest, amikben utazásaim során jártam, akkor valahol fél úton lehetünk a második felé. Azért azt tudni kell, hogy egy duplázáshoz körülbelül 5 egycsillagos étteremre van szüksége egy városnak. De ott van például Dél-Afrika tele jó étteremmel, és nincs egy árva csillaguk sem. Szóval nem minden a csillag.”

img_0289_logo_exact726w.jpg

Fernando Trump, a szép reményekkel startoló l’Occhio di Stile konyhafőnökével még a tavaly tavaszi nyitás után beszélgettem, miközben a kávézó menüjét mutatta be. (E látogatás tapasztalatait ebben a bejegyzésben foglaltam össze.) Az argentin akkor azt mondta, hogy „az a séf, aki azt állítja, hogy nem szeretne Michelin-csillagot, az hazudik. Én sem tagadom, hogy vágyom rá. Remélem a l’Occhióval sikerül megszerezni!” Nos, az il Bacio luxusáruház tetején csak pár hónapig tartott a csoda, vagyis az „átmenetileg” zárva tartó étteremtől idén nem remélhetünk csillagot, amit a nyitás (már, ha lesz újranyitás) évében egyébként is csak a legritkább esetekben ítélnek oda.

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr647060309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása