Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

Ezért érdemes Gourmet fesztiválra menni

2014.05.31. 17:00 bontott csirke

Címkék: fesztivál show

A tavasz eddigi legizgalmasabb hete volt ez gasztronómiai szempontból. Kedden jelent meg a 2014-es Dining Guide TOP 100 étteremkalauzt, szerdától két világhírű francia séf főz a Sofitel Paris Budapest éttermében, csütörtökön pedig a szakmai nappal megnyitott a Gourmet fesztivál.

A dolgok szerencsés – de nyilván nem véletlen – egybeesése folytán most egy tökéletes gasztro hétvégét szervezhet magának az, aki szereti a hedonizmus eme ágát, de nem akar súlyos összegeket költeni. Anélkül próbálhatja ki a gasztrokalandor az ország legjobb éttermeinek konyháját és Európa két csúcsséfének főztjét, hogy több száz vagy ezer kilométert kellene utaznia.

__DG2.jpg
A Dining Guide idei étteremkalauza tökéletes bemelegítő olvasmány a Gourmet fesztivál bejárása előtt. A TOP 100-ban szereplő helyekről rövid, pár mondatos impressziókat olvashatunk, amik alapján azt azért el lehet dönteni, hogy melyik étterem standjánál kóstolgassunk.

A mostani Gourmet terítékén a rakott krumpli a közös fogás, ezt a hagyományos ételt álmodták újra a kiállítók. Jeremy Cayron a Sofitel Paris Budapest (Dining Guide pontszám: 13) éttermének francia séfje tavaly a gulyásleves fagylalttal keltett nagy feltűnést, amelyet idei kreációjával is minden bizonnyal kiérdemel majd, a rakott krumplit ugyanis mousse formájában, konfitált borjúpofával tálalta.

_IMAG3811.jpgJeremy azt szereti a fesztiválra kreált fő fogásában, hogy a habbal sikerült egy könnyű ételt csinálni a rakott krumpliból

_IMAG3812.jpg

A szombati nap csúcseseménye mindenképpen a Francia séfparádé lesz a Gasztroszínpadon, amelyen a Sofitel meghívására Budapestre érkezett Alain Caron és Jacques Pourcel bizonyítja, hogy méltán kötődik a nevük több Michelin csillagos étteremhez. A francia származású Alain Caron egy gasztronómiai jelenség. A gasztronómiával kapcsolatos bármely témában eláraszt bennünket történeteivel, hihetetlen tudásával és híres ismerőseivel a szakmából. Dolgozott több Michelin csillagos étteremben séfként, számtalan szakácskönyvet adott ki, a világ valamennyi híres séfjével készített interjút, dolgozott ételfotósként, főzött tévében és a szakma szinte minden részébe belekóstolt. Rendszeresen utazik szerte a világban és a MasterChef televíziós műsor zsűrijében is szerepel Hollandiában.

_IMG_5611_2.jpgA Sofitelben tartott bemutatón a két sztárséf (a kép bal oldalán... picit előttem)

A Montpellier-ből (Franciaország, Languedoc régió) származó Jacques ikertestvérével, Laurent-el néhány év alatt a francia gasztronómia legkiemelkedőbb nagyköveteivé váltak. 2010-ben ki is választották őket, hogy képviseljék a francia konyhát a Shanghai-i Világkiállításon 6Sens éttermükkel. Jacques és Laurent Pourcel, egy helyi bortermelő ikergyermekei, a Földközi tengernél nőttek fel. Elhivatottak a szakmájuk iránt. 1988-ban Olivier Château társukkal együtt létrehozták a Le Jardin des Sens in Montpellier éttermet, amely Michelin csillagot érdemelt és a kreatív, mediterrán ételeiről és kifinomultságáról vált híressé. 2000-ben egy nemzetközi terjeszkedéshez is csatlakoztak, amelynek köszönhetően a világ legaktívabb séfjeiként tartják őket számon. Híresek a déli jellegű ételeikről, ami eltér a megszokottól ugyanakkor hű marad a hagyományokhoz. Számukra minden az ételekről szól és karrierjüknek köszönhetően kreativititásuk teljes szabadságot élvez. Gasztronómiai lábnyomuk többek között olyan megtalálható Párizs, Shanghaiban, Bangkokban, Tokióban, Marrakesh-ben, Algírban, Beirutban.  

Mindenképpen érdemes még megállni a következő kiállítóknál:

_IMAG3815.jpg

A Delizia Gourmet & More standjánál, ahol a Hegyvidék Központban található üzlethez hasonlóan sok különleges finomságot lehet beszerezni.

Az Anyukám mondta (Dining Guide pontszám: 13) mobil kemencéjénél, amelyből kikerülő focacciához Roberto Migliorati sonkáját, vajat és azt a Masia el Altet olívaolajat kínálják, amelyet Encsen a degusztációs pizzákhoz is adnak.  

A Buddha-Barnál (Dining Guide pontszám: 13), ahol az egy hetes párizsi bemutatója után hazatért Osama Kutaini rakot krumpli szendviccsel vár minden érdeklődőt. A séf érdeklődésemre elárulta, hogy a francia Buddha-Bar vendégeinek gulyást és sous vide csirkepaprikást készített galuskával, valamint kacsát csinált kicsit más felfogásban, mint ahogy az ottaniak ismerik.   

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr156240547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása