Az ötödik VinCE Budapest Vine Show a legek fesztiválja lesz: 160 kiállító 1000 bora mellett találkozhatunk az idén 60 éves Master of Vine 10 tagjával, a német minőségi borok tömörítője, a WDP igazgatójával, valamint a Sotheby’s borszakértőjével, aki Andrew Lloyd Webber gyűjteményét ütötte le. És ez csak ízelítő a több mint száz meghívott vendégelőadó sorából…
Az eddigi legszínesebb programmal büszkélkedő mustrára minden eddiginél több külföldi jelentkezett be, akik szinkrontolmács segítségével hallgathatják majd az előadásokat. A boraikat bemutató országok eddigi palettája idén tovább szélesedik a VinCE-n, a tavalyi grúz és kínai borászatok után idén horvát és török borokkal lehet ismerkedni.
A külföldi kiállítók közül a fő hangsúlyt idén az orosz pezsgő kapja, azzal a nem titkolt céllal, hogy helyreállítsa hazánkban a közelmúltban megtépázott hírnevét. Itt valóban orosz pezsgők kerülnek majd a kóstolók poharába, hála annak a pincészetnek, amelyik a téli olimpia hivatalos pezsgőszállítója volt. Az Abrau-Durso igazi birodalmi pincészet, ültetvényei II. Sándor cár uradalmi birtokai közé tartoztak. A sajtótájékoztatón megkóstoltuk a rosé pezsgőjüket, amely 100 %-ban pinot noirból készül, és egészen más cukorfokokkal rendelkezik, mint az európai pezsgők. Mindenképpen érdemes lesz felkeresni a standjukat.
De nem csak pezsgőből és borból okosodhatunk ki a Corinthia Hotelben február 28. és március 2-a között, a gasztronómia egyéb területei is képviseltetik magukat: André Hoinkis per pillanat még Afrikát járja hátizsákjával új kávéfajták nyomában, de a bor show-ra befut, és pénteken, mint a Douwe Egberts nemzetközi szakértője, indiai és brazil borokat fog kóstoltatni a kávék mellé. Kétszázan férnek be arra a főzőshow-ra, amelyen maguk a vendégek adják majd a „verseny” zsűrijét. Először 4 séf, majd 4 cukrász igyekszik a tökéletes ételt megalkotni egy-egy adott borhoz vasárnap délután. Széll Tamás gulyáslevese kíséri majd azt a vetítést, amelyen a Bocuse d’Or versenyre történt magyar felkészülést feldolgozó dokumentumfilm lesz megtekinthető.
A rendezvényen továbbra is csak azok a borászok állíthatnak ki, akik a névadó magazin értékelése szerint legalább négy csillagot szereztek. Az új helyszínek és programok közül érdemes kiemelni az exkluzív kóstolókat az elnöki lakosztályban, az after partikat az Orfeumban, a borkaszinót a hotel földszintjén és a Zwack interaktív házasító workshopját, ahol Zwack Izabella és a három borász (Domokos Attila, Légli Géza, Rókusfalvy Pál) segítségével próbálhatod ki, hogyan működik a gyakorlatban a házasítás. Érdemes beülni a Kazinczy Boraukcióra, ahol 2-3000 forinttól indulnak a licitek, és olyan különlegességek is kalapács alá kerülnek, mint a Ferrari pezsgő vagy egy 1947-es évjáratú Moët & Chandon, illetve a kivételes ritkaságnak számító 1999-es Esprit du Siécle. Utóbbiból mindössze 323 magnum palack készült, a gyűjtők kincsét a XX. század leghíresebb évjárataiból házasították. Az előadások és workshopok 3000 Ft-os külön jegyekkel látogathatók, kivéve a VinCE Bár nyílt minielőadásai. Az alap napi belépő 12.000 forintba kerül, de ez nem szegi kedvét a nagyérdeműnek, hiszen a legdrágább borfesztivál szombati napjára már biztosan nem lehet majd a helyszínen jegye váltani.
Szerencsére a vasárnap is izgalmas programokat ígér, főleg azoknak, akik a VinCE-n szeretnének melegíteni az idei Oscar-gálára. A szórakoztatóipar legnagyobb díjátadó eseményének napján világsztárok (Igniesta, Sting, Alonso) borai és Sofia Coppola filmrendező pezsgője lesz kóstolható. Egy nizzai jachtokra kereskedő ügynöktől sikerült szerezni pár üveggel Angelina Jolie és Brad Pritt közös roséjából is, amit a Vine Spectator beválasztott TOP 100-as listájába.