Ezt a csomag trüffelt egy fantasztikus osztrák desszertműhelyből kaptam, és miután megkóstoltam, úgy éreztem, egy darabjáért elcserélném életem összes sztaniolba csomagolt télapóját és nyulát egybevéve. Ha nem is mikulásig, de karácsonyig talán még van idő átgondolni, honnan is szerezzük be az ajándékba szánt bonbonokat, hogy azok tényleg örömet okozzanak.
A Salzburg tartománybeli gasztrotúra hálózat, a Via Culinaria édesszájúaknak szóló útvonalát bejárva megismerkedhetünk a Mozart golyó készítésének rejtelmeivel, a lekvárkészítés tudományával és eljuthatunk a Berger Feinste Confiserie üzletébe Lofer településen.
1994-ben egy itteni garázsból indult a Salzburg tartomány mintavállalkozásának tartott cég. Ma 5 ausztriai bonbon szalonnal rendelkezik a manufaktúra, amelynek termékeit Svájctól Japánig szinte mindenhol forgalmazzák, még nálunk is. Nincs azonban annál nagyobb élmény, mint frissen kóstolni az elkészült bonbonokat, ráadásul egy gyönyörű alpesi környezetben. És ha már itt tartunk, vagyis sikerült eljutni a loferi Bergerbe, akkor mindenképpen próbáld ki Almsommer csokiszeletet, amelyet a nyár folyamán gyűjtött alpesi gyógynövényekkel töltenek meg. Ezt tuti nem exportálják, pedig emlékezetes kulináris élmény.
Ha a környékre tervezel adventi kirándulást vagy sí utat, érdemes körülnézni a Via Culinaria oldalán, ahol 7 különböző túraútvonal közül választhatsz: a Csillagok és sapkák a díjnyertes éttermekbe, míg a Halkedvelők útja haléttermekbe visz el; a Sörivók és pálinkakedvelők túrájának érdemes szomjasan nekivágni; de a sajtfanatikusok és húsimádók sem fognak éhesen hazatérni; eközben a sí-kunyhó rajongóknak szóló élménymenet 19 menedékkunyhóba és hegyi étterembe csábítja a gasztrokalandort.