Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

Végre egy magyar étterem, ahol nem lehet ásványvizet rendelni

2021.10.12. 00:31 bontott csirke

Címkék: étterem víz fenntartható

Ha beülünk egy étterembe, valószínűleg ritkán jut eszünkbe a víz. Még kevésbé a fenntarthatóság, és az sem, hogy a víz felhasználása történhet teljesen másképpen is, mint ahogyan megszokhattuk. Budapest szívében azonban példaértékű mód van erre, ráadásul egy olyan helyszínen, ahol a gasztronómiai értékek ugyancsak az első helyen vannak.

ahol_a_viz_az_ur_5.JPG

 

„Amikor megnyitottuk az éttermet, több régi álmunk vált valóra – meséli Mókusz Szilveszter, az el Asador de Pata Negra egyik tulajdonosa. – Szerettük volna a tapasbárokon túlmutató igazi spanyol gasztronómiát Budapestre hozni, ezért is áll középpontban nálunk a híres spanyol faszenes kemence, az Asador, amelyben természetes tűzön készülnek el az ételek. A mediterrán ízek mellett viszont számunkra nagyon fontos volt a fenntarthatóság is, így merészen arra gondoltunk, hogy helyben szűrt, saját palackozású vizet szeretnénk az ételeink mellé kínálni. Így ismerkedtünk meg BWT-technológiákkal, amelyek segítségével kialakítottuk az éttermünk komplex vízkezelését.”

 

Az Asadorban készített húsok, halak, zöldségek mellett természetesen ibériai sonka, kasztíliai sajtok és spanyol borok is szerepelnek a kínálatban. Ha pedig valaki vizet inna az étkezéshez vagy akár kísérőként a bor mellé, akkor szénsavas és szénsavmentes változatban is kérheti a helyben szűrt és gyönyörű formatervezett üvegbe kerülő vizet. A vezetékes vizet a BWT pult alá építhető víztisztítója kiváló minőségű Magnesium Minaralizered szűrt vízzé alakítja, amelyhez szűrés során magnéziumot is ad a vízszűrő, és csökkenti az olyan nem kívánatos íz és illatrontó anyagokat, mint a klór. Az étterem Budapesten első ízben valósította meg ezt a koncepciót immáron már 5 éve, amellyel a tulajdonosok egy spanyol étteremben találkoztak először a 2010-es évek közepén.

 ahol_a_viz_az_ur_3.jpg

„Ezzel a megoldással jelentősen csökkentettük ökológiai lábnyomunkat, nincs szállítás és rengeteg hulladéktól kíméljük meg a Földet, ami számunkra nagyon fontos tényező. A vendégeink pedig kifejezetten kedvelik a vizünket – folytatja a tulajdonos. – Viszont utána már úgy gondoltuk, hogy akkor az összes vízkezelő megoldást szeretnénk kiaknázni, így többek között a jéggéphez is tisztított vizet használunk, amely aktívszenes vízszűrőjével eltávolítja a rossz ízeket és szagokat, így áttetszőbb jeget kapunk, amely ily módon az italok ízét sem befolyásolja már.”

 

De miben lehet hasznára egy étteremnek még a tisztított víz? Igazából mindenben. Az el Asador de Pata Negra konyhájában a levesek, mártások is ebből készülnek el, amely hozzájárul az ételek ízvilágához. Ha jó minőségű, kezelt vizet használunk, a kombi gőzpárolókban és a sütőkben, megóvhatjuk a vízkőtől és egyéb lerakódásoktól. Továbbá a szűrt vízzel készülő ételek is élvezeti értékét is befolyásolhatja a víz minősége, illetve annak ásványianyag összetétele. Például egy házi kenyér esetében sem a túl lágy víz, sem a túl kemény víz nem jó, ráadásul a csapvíz klórtartama is hatással lehet az élesztőgombákra. Amúgy pedig a vendéglátóipar számára kezelt víz megakadályozza, hogy vízkő rakódjon le a drága készülékekben vagy eltömítse az érzékeny mikro fúvókákat.

 ahol_a_viz_az_ur_4.jpg

Ki gondolná, hogy a mosogatásnál sem mindegy, hogy milyen a víz? Nyilván fontos a mosogatógép és a mosogatószer minősége is, de a vezetékes víz könnyen hagyhat vízkő és egyéb foltokat, csíkokat az edényeken. A BWT vízkezelő megoldásával nem csupán lágy, hanem sótalanított vizet nyerhetünk, amely segít abban, hogy a tányérok, poharak és evőeszközök megfelelőképpen csillogjanak, a vendégnek ezáltal is tökéletesebb élményt nyújtva.

 

És ahogy az étkezés végén, itt is felbukkan a kávé kérdése. A maximális kávéélményhez a ma már nem csak a speciality kávézókban, hanem egyre több étteremben is szűrt vizet használnak. Ebben is élenjár a BWT technológiája, a Water+More Best Max Premium vízszűrő patronnal, amely segít megóvni a kávégépet a vízkőlerakódásoktól, ezáltal csökkenti a vízkő okozta meghibásodási lehetőséget, de leginkább elmélyíti, kiemeli, hangsúlyozza a benne készülő kávé igazi aromáját és zamatát. Nem véletlenül használnak barista-versenyeken is ilyen vizet a kávé-különlegességekhez.

A BWT fenntartható és környezetbarát AquaBar koncepciója és a többi komplex vízkezelő megoldás nem csupán új, hanem már meglévő éttermek számára is elérhető, választható, tökéletesen alkalmazható.

Az étteremről és a különleges vízkoncepcióról készült kisfilm itt nézhető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr9716718140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása