Az otthoni főzés és az étterembe járás híveként alapból nem rajongok a házhoz szállításért, de néha van az a szorult helyzet, amikor megemeli az ember a telefont vagy az interneten rendel magának ennivalót. Nem mindegy azonban, hogy mit és honnan!
A frissensültek neve nem véletlenül ez, amit frissen sütünk, az már 10 perc múlva nem ugyanaz az étel, és ebbe a kategóriába tartozik a sült krumpli is. Ezeket eleve nem értem, miért teszik a rendelhető ételek közé. Aztán ott vannak a tészták, amik csak úgy értékelhetők, ha a vízből kiemelve, rögtön a szószba forgatás után kerülnek a tányérra. Dobozba zárva a meleg tészta tovább puhul, és a lényegét veszíti el. Aztán ott van a pizza, ami a Falatozz.hu kutatása szerint továbbra is a legnépszerűbb házhoz rendelt főétel. Ezt sem értem, mert nincs jobb egy friss ropogós pizzánál, ráadásul az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel. Igaz a hagyományos konyhai sütők 220-240 Celsius-fokos maximum hőmérséklete koránt sem ideális, de az otthon készített pizza még így is jobb lesz, mint egy másik kerületben sütött.
Nemrég volt alkalmam 350 fokon, a Király utcai Panificio il Basilico pizza kemencéjében sütni (az eredményt lásd az alsó képen!), és igen, a különbséget zongorázni, vagyis harapni lehet. Szabadfi Szabolcs pékmester, a hely tulajdonosa látva elkedvetlenedésemet az otthon pizza sütéssel kapcsolatban, azt tanácsolta, vegyek egy sima felületű kőlapot méretre vágva, tegyem a sütő aljára, és süssem azon a pizzát. Ajánlom mindenkinek. Aki pedig a tésztagyúrástól tart, annak a Café Gian Mariót ajánlom, ahol a séf, Giovanni D’Angelo mindig szívesen ad pár száz forintért készre gyúrt tésztát, amit otthon csak nyújtani kell. (Nincs az étlapon, tessék bátran kérni pult alól!)
Megsütni könnyebb volt, mint éles képet készíteni róla
Visszatérve a rendelésre, szerintem olyan ételt érdemes választani, amit újramelegítve is szívesen fogyasztunk. Pörköltek és egyéb egytálételek, levesek vagy olyan fogások, amikből nagy fazékkal érdemes csinálni, de csak évente egyszer-kétszer kívánjuk meg, ilyen nálam például a székelykáposzta.
Ha ezeket az előszűrőket alkalmazzuk, már eleve csökkentjük a csalódás esélyét, és persze az sem árt, ha megbízható oldalról és jó véleményeket kapott étteremből rendelünk. A fentebb említett portál például sokat segíthet ebben, hiszen idén már másodszor rendezi meg nagy év végi közönségszavazását, amelyben a felhasználók döntik el, ki lesz Az év házhoz szállító étterme. 2015. november 1-től 30-ig te is voksolhatsz itt: kiazevetterme.hu