Szerencsés estben egy nappal az ünnepi vacsora előtt az ember már csak elfelejtett apróságokért és az igazán friss dolgokért szaladgál. De – saját tapasztalatból is mondhatom – ilyenkor szokott a vendéglátónak eszébe jutni, hogy vajon milyen italt fog felszolgálni a gondosan megtervezett menühöz.
Pedig az italsor majdnem olyan fontos része a teljes élménynek, mint az étel vagy az alkalomhoz illő hangulat (fények, dekoráció, teríték, zene). Ha te magad nem is fogyasztasz alkoholt, akkor sem teheted meg, hogy vendégeidnek ne tudj legalább egy bort kínálni. Ezért kérdeztem meg Szikszai Istvánt, a Magyar Sommelier Club alapító tagját, a Csányi Pincészet szakértőjét, hogy adjon egy alap borsor tippet az alap magyar karácsonyi vacsora mellé.
• Halászlé – a karácsonyi vacsorák elengedhetetlen első fogása, ami mellé a szakértő szerint friss, fiatal vörösbort érdemes beszerezni, például Kékfrankost, Portugiesert vagy Pinot Noirt.
• Töltött káposzta – a kellemesen fűszeres káposztához a sommelier elmondása szerint a legjobb választás a hagyományos testes fehérbor, pl. egy palack Olaszrizling vagy Hárslevelű, de hasonlóan jó döntés lehet, ha egy palack üde, gyümölcsös rosét választasz hozzá.
• Bejgli, mákosguba – Amennyiben a mákot meghagyod kesernyésen, karakteresen a süteményekben, úgy tökéletes kísérője a száraz, testes vörösbor, például bordeaux-i cuvée-k vagy a fajta jellegzetes borai (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc vagy Merlot). Ha valaki az édesebb desszerteket kedveli, úgy érdemes hozzá desszertbort, például egy kellemes aszút vagy késői szüretből készült borokat tölteni.
Miként válaszd ki az ajándékbort?
A bort elsősorban a személyhez, másodsorban alkalomhoz érdemes választani, tehát a legfontosabb, hogy ismerd azt, akinek ajándékba szánod az italt. Nyilvánvaló, hogy egy fiatal, lendületes életmódot folytató hölgynek másféle bort kell keresni, mint egy idősödő, ínyenc úrnak. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen bor lenne az ideális, érdemes (és egyáltalán nem ciki!) szakértő tanácsát kérni.