Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

Így válassz bort karácsonyra

2014.12.23. 08:00 bontott csirke

Címkék: alkohol karácsony bor

 

Szerencsés estben egy nappal az ünnepi vacsora előtt az ember már csak elfelejtett apróságokért és az igazán friss dolgokért szaladgál. De – saját tapasztalatból is mondhatom – ilyenkor szokott a vendéglátónak eszébe jutni, hogy vajon milyen italt fog felszolgálni a gondosan megtervezett menühöz.

bor.png
Pedig az italsor majdnem olyan fontos része a teljes élménynek, mint az étel vagy az alkalomhoz illő hangulat (fények, dekoráció, teríték, zene). Ha te magad nem is fogyasztasz alkoholt, akkor sem teheted meg, hogy vendégeidnek ne tudj legalább egy bort kínálni. Ezért kérdeztem meg Szikszai Istvánt, a Magyar Sommelier Club alapító tagját, a Csányi Pincészet szakértőjét, hogy adjon egy alap borsor tippet az alap magyar karácsonyi vacsora mellé.


•    Halászlé – a karácsonyi vacsorák elengedhetetlen első fogása, ami mellé a szakértő szerint friss, fiatal vörösbort érdemes beszerezni, például Kékfrankost, Portugiesert vagy Pinot Noirt.


•    Töltött káposzta – a kellemesen fűszeres káposztához a sommelier elmondása szerint a legjobb választás a hagyományos testes fehérbor, pl. egy palack Olaszrizling vagy Hárslevelű, de hasonlóan jó döntés lehet, ha egy palack üde, gyümölcsös rosét választasz hozzá.


•    Bejgli, mákosguba – Amennyiben a mákot meghagyod kesernyésen, karakteresen a süteményekben, úgy tökéletes kísérője a száraz, testes vörösbor, például bordeaux-i cuvée-k vagy a fajta jellegzetes borai (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc vagy Merlot). Ha valaki az édesebb desszerteket kedveli, úgy érdemes hozzá desszertbort, például egy kellemes aszút vagy késői szüretből készült borokat tölteni.

Miként válaszd ki az ajándékbort?
A bort elsősorban a személyhez, másodsorban alkalomhoz érdemes választani, tehát a legfontosabb, hogy ismerd azt, akinek ajándékba szánod az italt. Nyilvánvaló, hogy egy fiatal, lendületes életmódot folytató hölgynek másféle bort kell keresni, mint egy idősödő, ínyenc úrnak. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen bor lenne az ideális, érdemes (és egyáltalán nem ciki!) szakértő tanácsát kérni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr147005719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása