Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

Tenkes kapitányának tanácsai a karácsonyi menühöz

2013.12.23. 16:50 bontott csirke

Címkék: alkohol karácsony bor főzés hal


Tavaly december 8-án szakadt a hó a Harkány szomszédságában, az 58-as út mentén található Csarnótán. Szerencsére jól befűtöttek a Tenkes Csárdában, ahol az akkor még új séf, Koncz Thomas egy karácsonyi menüt főzött.

 

Tamás évekig skandináv országokban dolgozott (innen lehet idegenül csengő művészkeresztneve), és ő maga is meglepődött, hogy tavaly elfogadta a magyaros konyhájú csárda ajánlatát. Ahogy mondta, sokat segített a döntésében az a szép adag rézedény, ami a konyhában sorakozott. Azon a decemberi napon ott sorakoztam én is pár kollégával a rézedények alatt, és jóízűen kortyolgattuk Thomas glöggjét (forralt bor, amelynek receptjét lentebb találod).

 

PC080306 (Copy).JPG


Gasztro-túránk első állomásán az idő meglehetősen viharosra sikeredett, ezért Thomas fűszernövény kertjét nem tudtuk megnézni, ezért arról faggattam a konyha melegében, hogy mi mást változtatott még meg, miután hazatért az oslói fine dining környezetből. „Mivel két hétig semmit nem tudtam enni az étlapról, annyira fűszeresnek és zsírosnak éreztem a rajta szerepelt ételeket, az első lépésem az volt, hogy a magyaros kínálatot kicsit közelebb hozzam a mai gasztronómiai elvárásokhoz. Szürke harcsa helyett például afrikait használunk azóta, mert az kevésbé zsíros. Eztán megvizsgáltam a beszerzési forrásokat, amin mindig sokat lehet ésszerűsíteni. A nagy fűszergyártóknál egy kiló sáfrány kétmillió forint lenne, a piacon meg megkapom 15 ezerért.”

 

PC080309 (Copy).JPGÍgy kezdődött az egész...

Régen is szerettünk megállni itt, ha errefelé bortúráztunk, de Thomas érkezésével a Tenkes már nemcsak Villányból érdekes úti cél. Az étterem nemcsak a nyugati gasztronómiához került közelebb, de az egész országhoz is. Persze a csárda csárda maradt, és bár sok új fűszert és fortélyt kapott (a rizs fűszerezéséhez például a kardamon csatlakozott), megőrizte magyaros jellegét. Tisztán emlékszem, hogy ahogy ott kortyolgattam azt a glöggöt, egy csöppet sem zavart, hogy a forralt borba brandy került.

Nézzük először Tenkes-féle karácsonyi menü receptjeit (amelyeket Dénes Dóra - Travelo jegyzett le), majd következzen pár tipp Thomastól, hátha segítenek az otthoni fogások elkészítésében!
Mindenkinek kellemes ünnepi főzőcskézést kívánok.
 

Tokaji aszús forralt bor (nagy társaságnak)
Hozzávalók: 3 dl vodka (vagy brandy), benne egy kis tokaji aszú, 2 liter fehérbor, 1 tk kardamonmag, 6 rúd fahéj, 1 kis narancs, 1 citrom, 60 dkg cukor, 15 szegfűszeg, fél csésze mazsola, kb 1 liter víz.

PC080319 (Copy).JPGItt még jól látszik milyen apróra szeleteltük a leveshez a zöldségeket



Tejszínes, sáfrányos hallé (több mint 10 főre)
Hozzávalók: 25 dkg harcsafilé (ha nincs nagy hó, válasszuk a szürkeharcsát az afriai helyett), 25 dkg sárgarépa, 25 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 5 dkg póréhagyma, 10 dkg karalábé, 10 dkg karfiol, néhány fokhagymagerezd, 1.5 deci fehérbor,  fél liter tejszín, fél liter tej, szerecsendió, fehérbors, édeskömény, néhány gramm sáfrány, Tenkes íz eszencia (az összetétel titkos, így marad a sűrített alaplé)
Elkészítés: a zöldségeket apró kockákra vágjuk, a karfiolt nagyobb, lapos darabokra. Olajon megpirítjuk a zöldségeket, és mehet bele a fokhagyma, a fehérbor, az alaplé, a tej, a tejszín és a fűszerek. A végén beleengedjük a halfilét, amelyik körülbelül negyed óra alatt megpuhul.

 

PC080331 (Copy).JPGÉs a hagyma végül teljesen ellepte a májakat!


Parasztos libamáj (4 adag)
Hozzávalók: kb. 75 dkg hízott libamáj, 4 db bácskai csemege paprika, 2 paradicsom, 40 dkg vöröshagyma, hegyes erős ízlés szerint, libazsír, só, bors, fűszerpaprika, egy kis liszt a libamájhoz.
Elkészítés: a libamáj szeleteket lisztben megforgatjuk, majd serpenyőben, forró libazsírban kicsit megpirítjuk. Ráhalmozzuk a vöröshagymát, majd a csíkokra vágott paprikát, paradicsomot, fűszerezzük és egy kis víz, vagy alaplé hozzáadásával hagyjuk párolódni a zöldségeket a májjal. Szaftos egytálétel lesz belőle, a körete kenyér.

 

PC080314 (Copy).JPG


Koncz Thomas tippjei a Tenkes Csárdából
1., Sok süteménybe kell citromnak leve vagy héja, de egyikben sem finom a citrom magja. Amikor kézzel csavarod a citrusféléket, folyasd át a levét a másik tenyereden! A lé kifolyik az ujjaid között, a magok fent maradnak.
2., Szürke harcsa helyett vegyél afrikait, mert az kevésbé zsíros!
3., A fagyasztott halat szobahőmérsékleten olvasszuk ki. Egy óra alatt engedd fel, miközben kívül-belül fél-fél citrommal locsold meg.
4., A sütés közben száradásra hajlamos halat én forró borban olvasztott vajjal kenem be. (Vajat egyébként a levesbe is dobok, legyen az bármiféle leves, csak javíthat rajta.)
5., A Tenkesben tonnányi libamáj fogy egy évben, de nincs olyan darab, amit ne paprikáznék be háromszor. Nem azért, mert ez a magyar igazság, hanem mert így lesz finom.

 

PC080326 (Copy).JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr385705762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása