Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet kimaradni!
Nem minden rideg tartású állat húsát szeretem. Bár mindig ott lebeg a lelki szemeim előtt, hogy ez a szegény pára még gyógyfüveket is legelt, de valahogy ez nem mindig elég a markáns vad ízek befogadásához. De abban biztos vagyok, hogy a McDonald’s még a birkapörköltet is el tudná illatosan és omlósan készíteni.
A gyorsétterem 2008 óta minden évben promóciót szentel a hazai ízeknek „Magyar hetek” címen. Így kerülhetett a kínálatba az elmúlt években néhány hétre lángos, fasírt, vagy aranygaluska, a felhasznált összetevők közé pedig Erős Pista vagy hartai kolbász. Az idei Magyar heteken az étteremlánc a Vidékfejlesztési Minisztériummal egyeztetve, 98 éttermén keresztül kapcsolódik be az oltalom alatt álló, eredet védett magyar szürkemarha-húst népszerűsítő kampányba. Az éttermekben már kapható szürkemarha-burger húspogácsája kizárólag magyar szürkemarha-húsából készült. A szendvics kétféle, hagyományosabb paprikás, illetve rendhagyóbb kakukkfüves ízesítésben kapható. Az alapanyag a Hortobágyi Nemzeti Parkból érkezett az én kakukkfüves szendvicsembe, amit a Compact Disco mixmesterének, Lotfi Beginek a társaságában kóstoltam meg az idei OMÉK-en.
Ahogy a zsömle méreteit is túllépő húst és a rajta feltűnően pipiskedő kakukkfüvet ízlelgettem, eszembe jutott 1989 áprilisa, amikor hosszas sorban állás után először haraphattam McDonald’s hamburgerbe a Régiposta utcában. Akkoriban még a WC-papír is külföldről érkezett, most meg egy hortobágyi marhás szendviccsel nézek farkasszemet. Micsoda változás!
Az állandó minőség és megbízhatóság több magyar beszállító számára külföldi piacokat is megnyitott. Európa számos országában a McDonald’s éttermek magyar csirkehúst, salátát, vagy sajtot kínálnak vendégeiknek. A hazánkból a McDonald’s rendszerébe beszállított csirkehús mennyisége tavaly elérte a 6500 tonnát, salátában pedig meghaladta az 1490 tonnát, és 3 millió hazai tojás is elfogyott az étteremlánc magyar és külföldi egységeiben.
Szóval a mezőgazdaságunk ezen a téren is sikeres, de az biztos, hogy a napi 15 millió „mekis” vendég közül csak nagyon kevesen fogják azt az ízt érezni, ami ebben a kétkezes burgerben van. A két betyáros szendvics ugyanis csak nálunk és csak limitált ideig kapható. Ezért is, meg azért is érdemes kipróbálni, mert finom.
De hogy ezután se kelljen nélküle élni, utánajártam, hol lehet még jó szürkemarha-húst kapni. A Kiskunsági Nemzeti Parkban szerzett tapasztalataimról egy következő bejegyzésben számolok be.