Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (15) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (11) borbolt (1) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (3) egzotikus (1) étterem (9) fenntartható (1) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (4) fűszer (2) gluténmentes (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (2) hal (7) hús (5) húsvét (2) karácsony (6) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (3) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (7) show (2) snack (4) sör (5) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (3) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (8) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Perőcsényi pampuska portfólió

2013.10.03. 07:30 bontott csirke

Címkék: desszert

Perőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan tökéletesen sikerül nekik.

 

P8170779 (Copy).JPG

A pampuska nem más, mint a fánk, aminek neki sem állnak 50 darab alatt. Az ötven persze inkább mindig 60-70, mert tízet-húszat minden bizonnyal lenyúlnak sütés közben az arra járó gyerekek. Az asszonyoknak valószínűleg ilyenkor zsong a feje a gyerekzsivajtól, ezért az a mondás járja, hogy „a nyers kovásztól többet beszélnek a gyerekek”. Én bizony nem etetném sületlen kelt tésztával a porontyom, de a csirkéknek szívesen vetem oda a vájdling aljában maradt darabkákat.

P8170788 (Copy).JPG

P8170794 (Copy).JPG

Kapkodják is a szárnyasok, megszokták, hogy ez az övék. Az asszonyok meg csak kuncognak, hogy majd a csirkék is többet beszélnek. Ízes ez a viccelődés, ahogy a pampuska is, amihez kell 1 kg liszt, 2 tojás, 1 csomag élesztő, cukor és só, zsír vagy olaj és annyi tej, hogy lágy legyen a tészta. Az elkészült masszát egy órát hagyjuk kelni (télen lassabban ébred!), majd lisztezett deszkára borítjuk. Ha jól kevertük és kelesztettük, olyan lesz az állaga, mint egy vízzel töltött lufinak. Sodrófával szétterítjük és pohárral kiszaggatjuk. Ennyi tésztából ki kell jöjjön az ötvenes adag.

P8170812 (Copy).JPG

Mielőtt belekerülnek az olajba, kicsit meghúzzuk a szélei felé, és bemélyedést képzünk a közepén. Így nyeri el hagyományos formáját a pampuska, ami majd lekvárral vagy porcukorral kerül az asztalra miután mindkét oldalán aranybarnára sült.

P8170782 (Copy).JPG


P8170824 (Copy).JPG

Ha bárki ki szeretné próbálni, milyen a Perőcsényi pampuska, látogasson el a falu egyik rendezvényére, valamelyik helyszínen biztos árulják, hogy a bevételből tovább szépüljön a település.

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr15470468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyekmec 2013.10.05. 00:25:12

" ki kell jöjjön"
??????????