Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (15) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (11) borbolt (1) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (3) egzotikus (1) étterem (9) fenntartható (1) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (4) fűszer (2) gluténmentes (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (2) hal (7) hús (5) húsvét (2) karácsony (6) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (3) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (7) show (2) snack (4) sör (5) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (3) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (8) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Idén karácsonykor fedezd fel a datolyát!

2019.12.24. 15:00 bontott csirke

Címkék: gyümölcs egészség karácsony főzés

A datolya pálmáját, a gyümölcs magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt, az élet fájának nevezik az arab világban. Nálunk inkább csak az alternatív alapanyagokat használók konyhájában szokott előfordulni datolya. A karácsonyi készülődés azonban jó alkalmat teremt arra, hogy közelebbről is megismerjük és megszeressük ezt az egzotikus finomságot.

 honved_adam_tunesia_datolya.jpg

Merthogy sok olyan étel készülhet datolyával, amik egyszerűen építhetők be az ünnepi menübe, és mivel most van Afrikában és a Közel-Keleten a szüreti időszak, a hazai szupermarketekben és a jobb piacokon is kapható ez a borostyán-barna színű ínyencség. Ám mielőtt főzni kezdünk vele, nézzük meg mit érdemes tudni erről a szuperételről! 

 

A datolya a világon az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Több mint 2000 fajtája létezik, ebből az egyik legnagyobb termelő országban, Tunéziában közel 200 honos. A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de jelentős kalcium és magnézium mennyiséget is magunkhoz vehetünk a mézédes gyümölccsel, amelynek B-vitamin, foszfor, réz, kálium, cink és vas tartalmát is érdemes megemlíteni.

 honved_adam_tunesia_palmak.jpg

Egy datolyapálma 100 évig él, és mivel minden részét felhasználják, egy igazán hasznos növényről beszélünk. Amikor már nem terem, levágják a koronáját, a törzsből kifolyó levet felfogják, és megisszák, miközben a pálmalevelekből homokfogó kerítéseket építenek. Ha valaki Tunéziában autózik a Szahara felé, biztosan találkozik az út mentén a tájnak eme jellegzetes elemeivel. Természetesen a törzs sem veszhet kárba, ebből általában fatárgyakat készítenek.

 

A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll. Így nyugodtan betárazhatunk a karácsonyi ünnepek utánra és az újév első napjaira is, már csak azért is, mert magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésre, valamint másnaposságra is hatékony gyógyír. A konyhában szintén sokrétűen hasznosíthatjuk: gluténérzékenyek kiválthatják vele a lisztet, és jó állagú sütemény alapot készíthetnek a datolya húsából, illetve kiválóan alkalmazható cukorhelyettesítőként édességek receptjében. 

 

Tunéziában, ahol nemzeti szimbólumnak számít a datolya és a pálmája is, szinte minden étkezésnél megtaláljuk: húsok mellett, a kuszkusz részeként vagy bonbonként marcipánnal, mandulával, dióval töltve. De a magyar konyha fogásait sem kell óvnunk egy kis egzotikus behatástól! A szezonalitása miatt keresve sem találnánk jobb időpontot arra, hogy kipróbáljuk, milyen izgalmasak lesznek a megszokott karácsonyi fogásaink némi datolya hozzáadásával. 

 erhardt_laszlo.jpg

A késes aprítóban pürésre darabolt gyümölcs egy kis lekvárral kikeverve mehet a hókifli belsejébe, mazsola helyett pedig ezúttal tegyünk mogyorónyira vágott datolya darabokat a házilag sütött kalácsunk tésztájába. Hozzáadhatjuk a párolódó kacsacombokhoz, a halak mellé köretként tálalt rizshez vagy a borleveshez. Ha nem akarunk egyből sütni-főzni a datolyával, akkor készítsünk belőle desszertet a karácsonyfára házilag: az olvasztott étcsokoládéba mártott aszalt gyümölcs sokkal egészségesebb lesz, mint a boltban kapható szaloncukrok bármelyike. 

A jobb zöldségeseknél és a METRO áruházakban szezon alatt általában kapható datolya.

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr4415364940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.