Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (15) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (11) borbolt (1) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (3) egzotikus (1) étterem (9) fenntartható (1) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (4) fűszer (2) gluténmentes (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (2) hal (7) hús (5) húsvét (2) karácsony (6) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (3) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (7) show (2) snack (4) sör (5) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (3) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (8) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Egy ordas jó desszert

2013.10.11. 07:30 bontott csirke

Címkék: piac sajt desszert


Azok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat árul Lajosmizséről. Kizárólag sót, oltóenzimet és természetes növényi ízesítőt adnak a tejhez.


A kétféle tekerésű parenyicán akadt meg a szemem. Kérdeztem is a különbség okát. Rezső afféleképpen tekeri, mint a derékszíjat kellett a katonaságnál – nem is különböznek az ő keze közül kitekeredett sajtszerpentinek egymástól. Annál inkább az asszonyétól, aki többet pepecsel vele, mívesebben fonja a sajt köré a madzagot. Mindegyik gyönyörű a maga nemében, ízre pedig egyformán fenséges. Az árkényszerben lévő gyárak olyan parenyicával árasztják el a diszkont áruházak polcait, amelyek sem állagban, sem ízben nem emlékeztetnek arra, amit füstölt parenyicának hívunk.

Már csak a parenyica újbóli felfedezéséért is érdemes lenne betérni a Vásárcsarnokban található üzletükbe, de a házaspár bőven tartogat még gasztronómiai csodákat a pultban. Illetve dehogy tartogat! Amire csak ránézek, kés alá kerül, és a késhegynyi kóstolók egyre nehezebb helyzetbe hoznak. A 60 napos érlelésű gomolyákból sem lehet választani, egyik jobb mint a másik. Végül a kalocsai paprikaolajos karcos íze ejt rabul. Ezután valami selymesre vágyom, és megkóstolom a lágy sajtot, ami Rezső szerint is a csúcs. Fűszeres és édes verzióban is kínálja.
És amikor úgy döntenék, hogy a csúcson kell abbahagyni, akkor hozakodik elő a titkos fegyverrel, és elém teszi az ordát. Szépséges gúla, amelynek külsejét egyenletesen barázdázza a préselésre használt szövet anyagának lenyomata. Az orda a sajt gyártása után visszamaradó savó felmelegítésekor keletkező, túróhoz hasonló tejtermék. Kiváló tápértékű, teljesen emészthető, gyorsabban kiürül a szervezetből, mint a túró, és nincs nála jobb fehérjeforrás. Rezső elmondása szerint az a fitneszsportoló, aki a tanácsára kipróbálta, az sosem evett azóta sem túrót, sem fehérjekészítményt. 

P7220665 (Copy).JPG

Bár éppen nem készülök a testemmel zsűri elé lépni, egy-egy praktikus és egyszerű receptnek nem bírok ellenállni. Hortig úr ajánlásával két verzióban használtam fel az ordát: turmixhoz két rész tejet, egy rész ordát és idénygyümölcsöket kevertem össze botmixerrel, míg a túrókrémhez két rész ordát turmixoltam össze egy rész tejjel és azzal a gyümölccsel, ami éppen volt otthon. (A turmixhoz képest annyit változtattam, hogy itt használtam kevés steviás Canderelt, hogy édesebb legyen.) A krémet pohárba kanalaztam, a tetejét korábban főzött meggylekvárral díszítettem és így tettem a mélyhűtőbe fél órára, hogy az állaga krémesebb legyen.
Ma nemcsak remek sajtokkal, de a készítőjük bölcs tanácsának köszönhetően egy egészséges desszerttel is több lettem. És a Lajosmizsei tanyasi sajtoknak hála találtam még egy okot, amiért érdemes közvetlenül a termelőtől vásárolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr1005419558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.