A kézműves sörök térnyerése, a kisüzemi főzdék felfutása, a magyar sörivók igényszintjének emelkedése mind bíztató volt az elmúlt évtizedben, de ami most történt, az tényleg megkoronázza ezt a sörkulturális fejlődést.
Elsülhetett volna ez úgy is, mint amikor a tengerparti homokban fehér lovon közeledő fűszoknyás nőről az álomszerű jelenet végén kiderül, hogy egy bandzsa, bibircsókos banya. A Kőbánya X azonban nem egy rosszul végződött álom, hanem egy új, ígéretes márkanév, amely alatt a nagyüzemek technológiáját és évszázados tudását keresztezik a kisüzemi sörgyártás friss, kísérletező szemléletével.
A felszínen nyár tombolt, miközben a föld alatt már hűltek a bemutatásukra váró sörkülönlegességek
A héten a kőbányai katakombák mélyén mutatták be a márka első két példányát: a júliusban debütáló könnyed, tiszta, világos sörök kedvelőit megszólító Underground Lagert és a valamivel később forgalmazásba kerülő, sötét, karakteres különlegességek rajongóit célzó Catacombs Coffee Stoutot. A szellemiségében és árazásában is a nagyüzemi variánsok és a kisfőzdék piaca közé érkező új márkát közösen alkotta meg és vezeti be két kőbányai sörgyártó: az Underground Lager a Drehernél, a Catacombs Coffee Stout pedig a Mad Scientist üzemében készül. Utóbbiból havonta 20.000 doboz előállítását vállalta a Mad Scientist, amelynek alapítója, Szilágyi Tamás úgy jósolja, hogy ez a mennyiség 5%-át adja majd a két típus teljes mennyiségének.
Lesötétített kisbuszokkal haladunk a titkos bemutató helyszínére
A legnépszerűbb sörtípus újraértelmezve
Az első recept elkészítésénél a két csapat sörfőzőmesterei gyorsan egyetértésre jutottak, így legelőször a hazai piacon és nemzetközi szinten is magasan a legnépszerűbb sörtípust, a lágert gondolták újra. Az előkészítésnél a Kőbánya X Underground Lagerhez magas minőségű, speciális világos maláta mellett Bajorországból származó Spalt és Saphir komlókat használnak. A folyamatok során tradicionális sörfőzési eljárásokat alkalmaznak, a sört alacsony hőfokon erjesztik a pincében, majd hosszabb ideig kondicionálják. A folyamat során többször adnak aromakomlót a sörhöz, hagyományos módon a főzőházban a komlóforralás során, és modern hidegkomlózási eljárással az erjesztést követően is. A fűszeres és visszafogottan citrusos ízvilágú láger kellemesen keserű lett, az IBU (International Bittering Units) skálán 40-es, ami egy picivel még a Pilsner Urquellnél is keserűbb.
A legbarnább barna sörtípus
A Kőbánya X Catacombs Coffee Stout egy igazi fekete sör, amelynek az elkészítése odafigyelést és precíz erjedésvezetést igényel 30 napon át, ami után a sör további 30 napot tölt a dobozában, mielőtt a boltok polcaira kerül. Lágy malátásság és szénsavasság, valamint kávés, kakaós, keserű csokis, karamellás és enyhén a komlótól keserű íz jellemzi. A pörkölt és enyhébben pörkölt árpamaláta és a zabmaláta mellett zabpelyhet és – az erős pörkölésétől savas – specialty kávét is főznek a sörbe. Az ihletet a sörfőzőnek a görög (tej és cukormentes) freddo espresso kávé adta.
A Kőbánya X márka a Dreher Sörgyárak disztribúciós rendszerén keresztül 0,33 alumínium dobozos kiszerelésben kerül majd a nagyobb élelmiszerüzletekbe, ami végre lehetővé teszi, hogy 400 forintért szinte bárhol juthassunk hozzá minőségi sörhöz.