Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

Ez történik, amikor a sörgyár nem a konkurenciát látja a kisüzemi sörben

2020.07.26. 21:23 bontott csirke

Címkék: sör alkohol

A kézműves sörök térnyerése, a kisüzemi főzdék felfutása, a magyar sörivók igényszintjének emelkedése mind bíztató volt az elmúlt évtizedben, de ami most történt, az tényleg megkoronázza ezt a sörkulturális fejlődést.

 

Elsülhetett volna ez úgy is, mint amikor a tengerparti homokban fehér lovon közeledő fűszoknyás nőről az álomszerű jelenet végén kiderül, hogy egy bandzsa, bibircsókos banya. A Kőbánya X azonban nem egy rosszul végződött álom, hanem egy új, ígéretes márkanév, amely alatt a nagyüzemek technológiáját és évszázados tudását keresztezik a kisüzemi sörgyártás friss, kísérletező szemléletével.

gyar.jpgA felszínen nyár tombolt, miközben a föld alatt már hűltek a bemutatásukra váró sörkülönlegességek   

A héten a kőbányai katakombák mélyén mutatták be a márka első két példányát: a júliusban debütáló könnyed, tiszta, világos sörök kedvelőit megszólító Underground Lagert és a valamivel később forgalmazásba kerülő, sötét, karakteres különlegességek rajongóit célzó Catacombs Coffee Stoutot. A szellemiségében és árazásában is a nagyüzemi variánsok és a kisfőzdék piaca közé érkező új márkát közösen alkotta meg és vezeti be két kőbányai sörgyártó: az Underground Lager a Drehernél, a Catacombs Coffee Stout pedig a Mad Scientist üzemében készül. Utóbbiból havonta 20.000 doboz előállítását vállalta a Mad Scientist, amelynek alapítója, Szilágyi Tamás úgy jósolja, hogy ez a mennyiség 5%-át adja majd a két típus teljes mennyiségének.   

katakomba.jpgLesötétített kisbuszokkal haladunk a titkos bemutató helyszínére  

A legnépszerűbb sörtípus újraértelmezve
Az első recept elkészítésénél a két csapat sörfőzőmesterei gyorsan egyetértésre jutottak, így legelőször a hazai piacon és nemzetközi szinten is magasan a legnépszerűbb sörtípust, a lágert gondolták újra. Az előkészítésnél a Kőbánya X Underground Lagerhez magas minőségű, speciális világos maláta mellett Bajorországból származó Spalt és Saphir komlókat használnak. A folyamatok során tradicionális sörfőzési eljárásokat alkalmaznak, a sört alacsony hőfokon erjesztik a pincében, majd hosszabb ideig kondicionálják. A folyamat során többször adnak aromakomlót a sörhöz, hagyományos módon a főzőházban a komlóforralás során, és modern hidegkomlózási eljárással az erjesztést követően is. A fűszeres és visszafogottan citrusos ízvilágú láger kellemesen keserű lett, az IBU (International Bittering Units) skálán 40-es, ami egy picivel még a Pilsner Urquellnél is keserűbb.

kobanyax_vodor2.jpg 

A legbarnább barna sörtípus
A Kőbánya X Catacombs Coffee Stout egy igazi fekete sör, amelynek az elkészítése odafigyelést és precíz erjedésvezetést igényel 30 napon át, ami után a sör további 30 napot tölt a dobozában, mielőtt a boltok polcaira kerül. Lágy malátásság és szénsavasság, valamint kávés, kakaós, keserű csokis, karamellás és enyhén a komlótól keserű íz jellemzi. A pörkölt és enyhébben pörkölt árpamaláta és a zabmaláta mellett zabpelyhet és – az erős pörkölésétől savas – specialty kávét is főznek a sörbe. Az ihletet a sörfőzőnek a görög (tej és cukormentes) freddo espresso kávé adta.

 

A Kőbánya X márka a Dreher Sörgyárak disztribúciós rendszerén keresztül 0,33 alumínium dobozos kiszerelésben kerül majd a nagyobb élelmiszerüzletekbe, ami végre lehetővé teszi, hogy 400 forintért szinte bárhol juthassunk hozzá minőségi sörhöz.

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr3416078536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása