Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó.
Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a vadrózsa (rosa canina) áltermése, vagyis bőven találhatunk szépen termő bokrokat, bármerre járjuk a határt. Én futás közben bukkantam rá a képen látható dúsan termő bokorra, amely menetrend szerint be is érett az első őszi fagyok idejére. A blog háttérképének fotózásához szedtem párat, majd utánanéztem, hogy mennyire egészséges a csipke, és legközelebb már hátizsákkal mentem kocogni. Tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, de van benne magnézium, vas, kalcium, karotin, B1-, B2-, K és P-vitamin. Idegnyugtató és vérnyomáscsökkentő hatású, serkenti a gyomornedvek működését, fontos szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában. Vagyis, akár lekvárt, szörpöt, mártást, pálinkát vagy teát (forralni nem szabad!) készítünk belőle, megalapozhatjuk egészségünket a közelgő tél előtt.
Aki pedig nem olyan környezetben él, ahol hecsedli díszíti az utak mentét, az is egyszerűen hozzájuthat e remek vitaminbombához. Egyik kedvenc kézműves teakészítőm a Herbatea Manufaktúra, amely a Kárpát-medencében honos, bizonyítottan jótékony hatású, válogatott gyógynövényeket, mézet, fűszereket készít. Amikor a WAMP-on először fedeztem fel őket, vettem is a csipkebogyó mézükből, amit most – fellelkesedve a csipkeszüreten – gyorsan elő is ástam. Azóta minden nap megeszek egy-egy kanállal csak úgy magában, de az esti teát is gyakran ebből készítem a családnak. Szóval tessék lelkesen szüretelni és némi kísérletezés után fogyasztani, vagy előkészítve vásárolni a csipkebogyós termékeket, mert a természet vitaminforrásainál nincs jobb!