Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (13) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (10) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (2) egzotikus (1) étterem (7) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (3) fűszer (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (1) hal (6) hús (5) húsvét (1) karácsony (5) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (1) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (6) show (2) snack (4) sör (3) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (2) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (7) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Egy falat sem fér beléd az ünnep után? Nézd meg ezeket, és megjön az étvágyad!

2017.12.28. 16:14 bontott csirke

Címkék: ünnep fesztivál alkohol karácsony hal hús desszert

Persze, hogy a bonbon, a kürtős meg a kolbász elviszi látványban és mennyiségben az összes karácsonyi vásár gasztronómiai felhozatalát. De aki nyitott szemmel, az átlagnál érzékenyebb orral, vagy az útmutatásommal sétál végig a Szent István-bazilika előtti Adventi Ünnep faházai között, talál olyan fogásokat, amelyekért érdemes kabátot ölteni a karácsonyi jóllakások után is.

 pinter.jpgA Schiszler kötelező (fotó: Pintér Árpád @ Gastro-Hack)

 

Kezdjük sétánkat rögtön egy kis alapozással! Már csak azért is, mert az aperitifnek is kiváló pálinka minden faháznál kapható, ahol italt mérnek. És a jó hír, hogy az ország egyik top márkája, a családi vállalkozásban készülő, alföldi Schiszler a vásár hivatalos pálinkája. Aki ért ehhez a hungarikumhoz, az tudja, miről beszélek, aki nem, az jól teszi, ha Schiszlerrel kezdi: a somtól a birsig bármelyikre rábökhet az amatőr, még ő sem fog melléfogni.

 

Ha megjött az étvágy egyből rámehetünk a nagyvadakra, ám ha további gerjesztőre van szükség, álljunk meg az 54-es faháznál, ahol a legjobb békéscsabai kolbászokból falatozhatunk – előre szólok, annyira jók, hogy nehéz megúszni elviteles tétel nélkül. Ugyanezen a soron haladva a Duna irányában, bal kéz felől találjuk a zebegényi Füstölgő sarok BBQ kitelepülését, amely garázs barbecue néven fut és leginkább tényleg egy garázsbelsőre hasonlít, középen az egyik alapító, Faludi Dani örökségével, egy évszázados esztergapaddal. Ezen áll a Svájcban élő magyar dizájner által tervezett faszenes grill, amelyen kolbászok, gyümölcsök, zöldségek és gomolya grilleződik. A garázs hátában füstölődnek a húsok két gömb grillben és egy pit boxban. Ahogy olajaik a pomázi Igaziolivától, úgy húsaik, sajtjaik és kenyereik is az igazán jó forrásokból érkeznek. Egy grillgomolyás bagel házi barbecue szósszal, salátával és grillezett naranccsal ideális bemelegítő fogás itt.

A DiVino cukormentes és almával készített forralt borával érdemes melegedni félúton, főleg, hogy a Sas utcai egységüknél még melegedő is van. Ha kívül belül átmelegedtünk, a jégpálya túloldalán induljunk vissza a bazilika irányába. Szuvenírnek (vagy desszertnek) érdemes rögtön a sor elején venni párat az Ökumenikus Segélyszervezet mézeskalácsaiból, hiszen ezzel nemcsak a gyomrunk, de jó célokat is támogatunk.

 

Szemünk itt már célkeresztbe veszi a Perla Caffé Expresst a bazilika lépcsőjénél, ahol majd profin főzött  (és akár Baileysszel is megbolondított) kávéval zárhatjuk vásári körünket, ám előtte feltétlen meg kell állnunk a Bestia oldalában működő bár és grillnél. Nem véletlen, hogy itt kapott helyet ez a faház, itt ugyanis Wossala Rozina Kishusomjának fogásait kóstolhatjuk, ezúttal Unicummal „átgondolva”. A tintahal tintával színezett bucik társaságában érkező hamburger és kolbász sem maradt ki a fúzióból: a húspogácsáról lefolyó fekete láva gyomorkeserűvel ízesített házi majonéz, a hot dog roppanós fehér kolbászát Unicum kaviárok díszítik, a sült kolbász mellé pedig a likőr szilvás változatával készült szilva-chutney dukál. Mindhármat ajánlom, és két fő meg is bírja enni a 3 adagot.

 _kurtos.jpg

Zárásként jöhet a már említett kávés kocsi, egy Raj Ráchel flódni vagy egy kürtős kalács tölcsér telenyomva habbal és Nutellával. Na, jó, utóbbit – a sorban állással és szelfizéssel együtt – hagyjuk meg a turistáknak, és inkább gurítsunk le még egy Schiszlert. 

_lazac2.jpgLottónyerteseknek van szabad tűzön füstölt lazac is

Az ínyencek nyilván elkerülik majd a legnagyobb, népkonyhára hasonlító pultokat, de az újév első napján ezeket is érdemes lesz meglátogatni, mert mindegyiknél lesz majd lencsés étel...

_nyc.jpgSzerinte még New Yorkban sem ilyen jó a kínálat a karácsonyi vásárban

 

_barkas.jpgEső esetére is van választék vidítóból

 

_ikrek_e.jpgEzek a német ikrek mindenben egyet értenek, még abban is, hogy január elsején visszajönnek lencsét enni

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr2613529955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.