Persze, hogy a bonbon, a kürtős meg a kolbász elviszi látványban és mennyiségben az összes karácsonyi vásár gasztronómiai felhozatalát. De aki nyitott szemmel, az átlagnál érzékenyebb orral, vagy az útmutatásommal sétál végig a Szent István-bazilika előtti Adventi Ünnep faházai között, talál olyan fogásokat, amelyekért érdemes kabátot ölteni a karácsonyi jóllakások után is.
A Schiszler kötelező (fotó: Pintér Árpád @ Gastro-Hack)
Kezdjük sétánkat rögtön egy kis alapozással! Már csak azért is, mert az aperitifnek is kiváló pálinka minden faháznál kapható, ahol italt mérnek. És a jó hír, hogy az ország egyik top márkája, a családi vállalkozásban készülő, alföldi Schiszler a vásár hivatalos pálinkája. Aki ért ehhez a hungarikumhoz, az tudja, miről beszélek, aki nem, az jól teszi, ha Schiszlerrel kezdi: a somtól a birsig bármelyikre rábökhet az amatőr, még ő sem fog melléfogni.
Ha megjött az étvágy egyből rámehetünk a nagyvadakra, ám ha további gerjesztőre van szükség, álljunk meg az 54-es faháznál, ahol a legjobb békéscsabai kolbászokból falatozhatunk – előre szólok, annyira jók, hogy nehéz megúszni elviteles tétel nélkül. Ugyanezen a soron haladva a Duna irányában, bal kéz felől találjuk a zebegényi Füstölgő sarok BBQ kitelepülését, amely garázs barbecue néven fut és leginkább tényleg egy garázsbelsőre hasonlít, középen az egyik alapító, Faludi Dani örökségével, egy évszázados esztergapaddal. Ezen áll a Svájcban élő magyar dizájner által tervezett faszenes grill, amelyen kolbászok, gyümölcsök, zöldségek és gomolya grilleződik. A garázs hátában füstölődnek a húsok két gömb grillben és egy pit boxban. Ahogy olajaik a pomázi Igaziolivától, úgy húsaik, sajtjaik és kenyereik is az igazán jó forrásokból érkeznek. Egy grillgomolyás bagel házi barbecue szósszal, salátával és grillezett naranccsal ideális bemelegítő fogás itt.
A DiVino cukormentes és almával készített forralt borával érdemes melegedni félúton, főleg, hogy a Sas utcai egységüknél még melegedő is van. Ha kívül belül átmelegedtünk, a jégpálya túloldalán induljunk vissza a bazilika irányába. Szuvenírnek (vagy desszertnek) érdemes rögtön a sor elején venni párat az Ökumenikus Segélyszervezet mézeskalácsaiból, hiszen ezzel nemcsak a gyomrunk, de jó célokat is támogatunk.
Szemünk itt már célkeresztbe veszi a Perla Caffé Expresst a bazilika lépcsőjénél, ahol majd profin főzött (és akár Baileysszel is megbolondított) kávéval zárhatjuk vásári körünket, ám előtte feltétlen meg kell állnunk a Bestia oldalában működő bár és grillnél. Nem véletlen, hogy itt kapott helyet ez a faház, itt ugyanis Wossala Rozina Kishusomjának fogásait kóstolhatjuk, ezúttal Unicummal „átgondolva”. A tintahal tintával színezett bucik társaságában érkező hamburger és kolbász sem maradt ki a fúzióból: a húspogácsáról lefolyó fekete láva gyomorkeserűvel ízesített házi majonéz, a hot dog roppanós fehér kolbászát Unicum kaviárok díszítik, a sült kolbász mellé pedig a likőr szilvás változatával készült szilva-chutney dukál. Mindhármat ajánlom, és két fő meg is bírja enni a 3 adagot.
Zárásként jöhet a már említett kávés kocsi, egy Raj Ráchel flódni vagy egy kürtős kalács tölcsér telenyomva habbal és Nutellával. Na, jó, utóbbit – a sorban állással és szelfizéssel együtt – hagyjuk meg a turistáknak, és inkább gurítsunk le még egy Schiszlert.
Lottónyerteseknek van szabad tűzön füstölt lazac is
Az ínyencek nyilván elkerülik majd a legnagyobb, népkonyhára hasonlító pultokat, de az újév első napján ezeket is érdemes lesz meglátogatni, mert mindegyiknél lesz majd lencsés étel...
Szerinte még New Yorkban sem ilyen jó a kínálat a karácsonyi vásárban
Eső esetére is van választék vidítóból
Ezek a német ikrek mindenben egyet értenek, még abban is, hogy január elsején visszajönnek lencsét enni