Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (13) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (10) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (2) egzotikus (1) étterem (7) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (3) fűszer (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (1) hal (6) hús (5) húsvét (1) karácsony (5) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (1) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (6) show (2) snack (4) sör (3) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (2) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (7) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Mitől lesz olyan a halászlé, hogy illata vetekedjék a honvággyal?

2017.09.03. 08:00 bontott csirke

Címkék: fesztivál hal vidék Duna

Nagyon egyszerűnek tűnik a recept, de mégsem sikerül senkinek úgy csinálni, mint az érsekcsanádi Rév Csárdában.

 rev_csarda_halaszle_2017.JPG

Ezen a hétvégén zajlik a Dunapest Kortárs művészeti és urbanisztikai fesztivál, amelynek minden helyszíne és eseménye valamilyen formában kötődik a Dunához, és amely egy különleges gasztronómiai esemény helyszíne is lesz ma. És ha Duna és gasztronómia a hívószavak, akkor nem kerülhet más a tányérokba, mint halászlé. Ráadásul nem is akármilyen, hiszen egyedülálló esemény részesei lehetnek, akik regisztráltak a 120 kóstolóadag egyikére. A vasárnapi halászlé ugyanis Érsekcsanádról, méghozzá a Rév Csárdából érkezik. Történetében először települ ki az étterem olyan rendezvényre, ahol a nagyközönség is kóstolhatja a legendás lét. A helyszín az aqb udvara a Nagytétényi úton.



De mitől más ez a halászlé?
Minden egyszerre kerül a bográcsba, víz, hal, és az apróra vágott hagyma, só, és amikor felforrt, akkor kerül bele a jó minőségű pirospaprika. A titok pedig abban van, hogy itt a bográcsban nem 100 fokon, hanem még ennél is magasabb hőfokon fő a lé, és ettől lesz sűrű és bársonyos a lé.

 rev_2017.JPG

Ezért nem is lehet igazi halászlét gáztűzhelyen, indukciós lapon, gáz zsámolyon főzni, csakis szabadtűzön, és az sem mindegy persze, hogy milyen fával gyújtunk alá. Kemény fán nem lehet ugyanis jó halat főzni, csak száraz puha fán, és nem a szűkülő szájú bajai, hanem a klasszikus nyitott bográcsban.

 

Amikor a halfőző mester azt mondja, hogy kész, akkor tányérba kerül először a tészta, majd rá a lé, és a helyiek csak utána, eszik a halat, de természetesen, ha valaki a lével együtt enné, akkor megteheti, de a Duna parton Érsekcsanádon ez a sorrend, és kenyér sem kerül mellé, hisz ott a jól harapható, ruganyos gyufatészta.

 

A szervezők háromszor terítik meg ma az asztalokat, és aki szeretné megkóstolni a tányérba mért autentikus dunai halászlevet, az regisztráljon az időpont es a létszám megjelölésével a 3 időpont (13, 15 és 17 órakor) egyikére.

 

További INFO: https://www.facebook.com/events/300028967133550/

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr2312799640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.