Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (13) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (10) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (2) egzotikus (1) étterem (7) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (3) fűszer (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (1) hal (6) hús (5) húsvét (1) karácsony (5) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (1) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (6) show (2) snack (4) sör (3) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (2) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (7) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Mi különbözteti meg az ország legjobb bejglijét a többitől?

2016.12.21. 08:00 bontott csirke

Címkék: karácsony cukrászda desszert

Leginkább egy név: Auguszt. Persze ez ízlés kérdése, de az biztos, hogy a Fény utcai cukrászda konyháján még sosem sikerült annyi bejglit megtekerni a szorgos kezeknek, amennyire igény lett volna decemberben.  

 mil_2316.jpg

Felröppent a hír, hogy ahogy a krémes, a Rigó Jancsi és a dobos torta receptjét, úgy a bejglijét is egységesítik országosan, és attól nem lehet majd eltérni. Van már így is mire figyelniük kedvenc karácsonyi süteményeink gyártóinak, mert a Magyar Élelmiszerkönyv szerint nem minden bejgli, amit feltekernek, és a bejglik mellé teszik a polcra. A bejglihez aroma és adalék nem használható fel, viszont minimum 80% zsírtartalmúnak kell lennie a belekerülő vajnak. A mákos és diós bejgli esetén szójaőrlemény és szójatermék sem kerülhet a sütibe, ami azért jelentősen megkülönbözteti az eredetit attól, amit csak tekercsnek lehet nevezni.

 

Auguszt József szerint erőltetett, hogy országosan egységesíteni akarják a bejgli receptjét, mert ahány ház, annyi szokás. Egyelőre azt sem sikerült elérni, hogy az ország tortájának készítői ne térjenek el az eredeti receptúrától, pedig ott tényleg van egy eredeti. A bejglinél viszont ki mondja meg, mi volt az eredője a dolgoknak? Voltak idők például, amikor ez a sütemény még patkóformában készült, csak aztán az 1930-as években, az egyszerűség kedvéért „egyenesítették ki”, mert könnyebb volt sütni és dobozolni is.

 

József mindig szívesen nosztalgiázik azokon az időkön, amikor a bejgli még görbe volt. „Akkoriban még kicsi feldíszített fákat is lehetett kapni a cukrászdákban, amihez természetesen rendelhető volt egyedi szaloncukor is. Az elegánsabb helyeken pedig nem hiányozhatott a kínálatból a kisüveges sör, a tokaji desszert bor, a pezsgő és a likőrök széles választéka” – mesélte a cukrászmester.

 mil_2097.jpg

Auguszt József családja fél évszázada nem változtatott a bejgli receptjén. Így az már biztos, hogy aki az Augusztba jár bejgliért, az azt szereti, ha olyan vékony a tészta, hogy szinte nem is látszik, amikor megvágjuk a rudat. A tölteléknek csak az alapanyaga módosul néha, amikor új variációkat próbálnak ki: idén Ibolya a fügés bejgli ötletével lepte meg az alkalmazottakat és vendégeket, akik a gesztenyés és aszalt szilvás verziókat már megszerették. Ahogy azt is, hogy auguszték nem cukorral, hanem mézzel ízesítik a tölteléket. (Ez az az állag, amibe tökéletesen illik a méz, amely nemcsak összetartja, de tartósítja a masszát, sőt, megóvja azt a kiszáradástól.)

 

A Fény utcai cukrászda, ahol a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep, december 24-én délig tart nyitva, majd december 27. és 31. között újra várja a vendégeket.

A mákos guba, ahogy Auguszt József készíti karácsonykor:
Amikor adventi bejglizésre hívott az Auguszt család, volt alkalmam megkérdezni, mi az ő kedvenc karácsonyi édességük. Ibolya a sült gesztenyét és a sült almát említette, míg József azonnal vágta rá, hogy a mákos guba, ami nem is készülhet másként, mint mézzel és ropogósra sütve.

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr4512064563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.