Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (13) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (10) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (2) egzotikus (1) étterem (7) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (3) fűszer (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (1) hal (6) hús (5) húsvét (1) karácsony (5) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (1) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (6) show (2) snack (4) sör (3) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (2) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (7) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Sok mindent elárul, ahogy italt rendelsz

2016.11.21. 07:30 bontott csirke

Címkék: alkohol koktél whisky bárkultúra

Senkinek ne legyen illúziója, a bartender attól a pillanattól figyel minket, hogy belépünk az ajtón. Nagyjából meg is tudja mondani, mire számíthat tőlünk, hiszen nap, mint nap ezt csinálja: megpróbálja a rendelkezésre álló legkevesebb információ alapján megismerni és kiszolgálni a vendéget. Az előzetes felmérés konzekvenciái általában igazolást is nyernek abban a pillanatban, amikor leadjuk a rendelésünket. Lássuk, milyennek lát a bartender annak függvényében, hogy mit és miként rendelünk!

 o-bartender-facebook.jpg

„Fontos leszögezni rögtön az elején, hogy mi senkit nem ítélünk el azért, amit rendel, vagy ha nem tudja, pontosan mit akar. Az olyan lenne, mintha a szerelő furán nézne a tulajdonosra, mert az nem tudja pontosan megmondani, miért hozta be az autóját” – kezdi Szombati Zsolt, a The Famous Grouse skót whisky hazai márkanagykövete. – „Sőt, az sem gond, ha a vendég tudja, hogy mit akar, de nem ismeri az összetevőket és az ital nevére sem emlékszik. Éppen azért vagyunk, hogy segítsünk, és kitaláljuk, mitől fogja jól érezni magát.”

 

Az pedig, hogy végül mi kerül a pultra, sok mindent enged sejtetni a vendégről, ami jó alap lehet egy beszélgetéshez – persze csak akkor, ha az illető nem magányra vágyik, mert a jó mixer ilyenkor természetesen magára hagyja a vendéget. „A világ leggyakrabban kért itala a ’Csinálj nekem valamit’, ami arra utal, hogy a legtöbb embernek elképzelése sincs arról, mit szeret. Mi ilyenkor örülünk a kínálkozó alkalomnak, és igyekszünk egy olyan italt készíteni, amivel meg tudjuk mutatni, mennyire színes és izgalmas a gasztronómiának ez az ága” – meséli a szakember.

 

Az alkoholok népszerűsége ugyanolyan divathullámként ível fel és le, mint a ruhák szabása és színe. A Moscow Mule és James Bond előtt ember nem ismerte a vodkát a vasfüggönyön kívül, ma meg mindenki vodkaszódázik a világban. A közelmúltban energiaitallal itták a töményeket, miközben ma már a kidobók is felfigyelnek arra, ha valaki ezt a veszélyes kombinációt választja. De a bartenderek összesített tapasztalatai alapján az éjfél után sört ivók már részegek és inkább pizzázniuk kellene, a „csak egy felest” felkiáltással rendelők sosem állnak meg egynél, a Cosmopolitant kortyolók pedig valószínűleg még kiskorúak voltak, amikor a Szex és New York futott a tévében. Mindezeken túl pedig ott vannak a nagy klasszikusok, mint például a whisky, amelyek arról árulkodnak, hogy a fogyasztójuk tudja, mi a különbség egy ital kortyolgatása és ledöntése között.

 

Tippjeim kezdő italszakértőnek

1., Ha nem értesz a borokhoz, nyugodtan mondd, hogy nem vagy borszakértő, és kérd meg a pincért vagy a bárost, hogy ajánljon. Ettől sem a vendéglátód, sem az asztaltársaságod nem fog ferde szemmel nézni rád. Félsz, hogy otthagyod a havi fizetésed, ha szabad kezet adsz? Bátran közöld, mennyit szánsz maximálisan egy palackra.  

busy-club.jpg

2., Ne nyúlj át a pulton, hogy előbb rendelhess a többieknél, mert egy jó bar tender pontosan tudja, ki mikor érkezett! Az erőszakosságoddal viszont eleve kizárod, hogy barátságos legyen köztetek a viszony.

3., Szombati Zsolt mondta nekem egyszer a TOKIO-ban, hogy azok a vendégek vívják ki az elismerését, akik határozottan rendelnek. A csúcs nála, ha valaki egy klasszikus ital twistjét kéri, de a leginkább az veszi le a lábáról, ha valaki megkérdezi, hogy mi az ő kedvenc itala. Próbáld ki az első eléd kerülő bártenderrel!

4., Menj el november 24-én a következő Cultivo beszélgetésre, ahol sokat tanulhatsz. Az is kiderül, miként látják egy világváros bárkultúrájának átalakulását a budapesti éjszakai vendéglátás főszereplői:

 

Cultivo & The Famous Grouse Presents: BP BAR/NIGHTLIFE
Időpont: 2016. november 24., 21 óra
Helyszín: BRKLYN – 1075 Budapest, Kazinczy u. 48.
A belépés díjtalan, de előzetes regisztráció szükséges: https://www.facebook.com/events/963159047121873/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr8811978402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.