Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (13) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (10) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (2) egzotikus (1) étterem (7) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (3) fűszer (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (1) hal (6) hús (5) húsvét (1) karácsony (5) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (1) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (6) show (2) snack (4) sör (3) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (2) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (7) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Életed gasztrotúrája Magyarországon

2016.10.06. 08:00 bontott csirke

Címkék: kávé utazás bor étterem vidék desszert

Azon már nem szokás meglepődni, ha egy osztrák, spanyol vagy francia régió összefogja a legjobb vendéglátó helyeit és velük közösen kínál valami turistacsalogató programot. Nálunk ez még mindig újszerű, ezért nagyon remélem, hogy a dél-dunántúliaknak bejön a Via Gasztronómia elnevezésű programjuk ezen a hétvégén.

 

A mediterrán régió hagyományosan jól szerepel akkor, amikor országos étteremlisták készítésében veszek részt, és ez nem véletlen. A helyi alapanyagoknak – szőlőnek, bornak, vadaknak, halaknak, mangalicáknak, különleges sajtoknak és erdei gombáknak és gyümölcsöknek – másrészt a multi-kulti lakosság gazdag gasztronómiai hagyományainak köszönhetően ez a vidék mindig is élen járt a vidéki gasztronómiában.

 

Július végén én már bebarangoltam az előzetesen kiadott programból legérdekesebbnek ígérkező helyeket, így első kézből tudok tippeket adni ahhoz, miként lehet a legtöbbet kihozni egy ilyen ínyenc körutazásból egy ilyen festői régióban. (A cikk végén mind a 17 résztvevő vendéglátóhelyet felsorolom, mert biztos vagyok benne, hogy egyik sem okoz csalódást, én azonban ezúttal a következő helyeket választottam.)

 

Merops Étterem, Szekszárd
A szekszárdi belváros kellős közepén 2 éve nyitotta meg 22 szobás butikhoteljét az ismert helyi borász Mészáros Pál családja. A Hotel Merops éttermének koncepcióját Segal Viktorral együtt alakították ki, aki egy fővárosi séffel indította útjára a konyhát, majd mindenki megelégedésére megtalálta a szekszárdi Vörös Krisztiánt, aki lokálpatriótaként érti a helyi ízeket és szellemiséget.

_img_20160730_105127_copy.jpg

A kipróbált ízelítőkben a legkorszerűbb konyhatechnológiával előállított fine dining textúrák és a 700 éve itt borászkodó Mészáros család hagyományai is tetten érhetőek voltak. A hétvégére 3 fogásos menüvel készülnek, amelyben lesz kadarka szőlős lepény kecskesajttal, birsalma krémmel; a gemenci erdőkből származó sous vid eljárással omlóssá tett vaddisznó gerinc házi készítésű erdei gombás papardellével és sütőtök pürével; túrótorony lisztmentes csokoládés piskótán aszalt szilvás raguval és őszi gyümölcsökkel. 

_img_20160730_104840_copy.jpgA fiam tükörtojást kért Segal Viktortól
_img_20160730_111433_copy.jpgBorból nem volt hiány


Kávé Háza 1927, Szekszárd
A szenvedélyes kávéspecialistával, Tóth Sándorral már készítettem interjút, ezért tudtam, hogy nála egy vizit felér egy kávétovábbképzéssel. Kávéháza azért kapta az ezt a nevet, mert az első kávé, amivel itt dolgozott egy olyan olasz kávémanufaktúrából érkezett, amit 1927-ben alapítottak. A ház megnyitója is stílusosan szeptember 27-én volt, amikor is 19:27-kor csapolták le az első kávét. Forgalmuk azóta töretlenül növekszik, és miközben a pesti Menza étterem 60-70 kiló kávéjukat értékesíti havonta, addig ezen a 40 négyzetméteres, útszéli helyen ők mázsányi kávét adnak el.  A hétvégi gasztro eseményre a Kávé Háza különleges kóstolóval és süteménnyel várja a kávézás szerelmeseit, de feltétlen érdemes kipróbálni a Cascarát is, amely a kávé gyümölcshúsából készített, teaszerű frissítő főzet.

_img_20160730_131409_copy.jpgItt még a gyerekeknek is jut macikávé

 _img_20160730_131009_copy.jpg

 

Czukor Borsó, Máriagyűd
Ez a tipikus ’ilyen nincs és mégis van’ szituáció, amikor hallottál róla, de mégsem hiszed el, amikor megérkezel a helyre. Az egyik máriagyűdi utcácska autentikus falusi parasztházban alakított ki cukrászdát egy éve két hölgy: Lilla a pezsgőkészítő és Márti a lakberendező. Ebből következik, hogy a békebeli hangulatot árasztó berendezés látványa, a borok valamint pezsgők különleges élményt nyújtanak. Az viszont nem feltétlenül következne, hogy a sütemények egyediek és finomak – mégis így van. A cukrászda nevét egyébként arról kapta, hogy a régióban hagyományosan erről a vidékről kerül a piacra a legnagyobb mennyiségű cukorborsó. A hétvégi ajánlat egy süti+ital kombót tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy kedvező áron kóstolj meg egy habkönnyű villányi vörösborral készített csokoládépiskótát mascarpone krémmel a tetején (ez az egyik legnépszerűbb tortájuk) kávéval, de a levendulás és kéksajtos macaronok is jó párost alkotnak a házi készítésű bodzaszörppel.

 mariagyud_czukor_borso_21.jpg

 

PalKonyha, Palkonya
Nagy mázlistának kell lenni ahhoz, hogy helyet kapj Pauli Zoli vendégfogadójában, de ha valahol, akkor itt érdemes éjszakázni. Zoli évekig vezette sikeresen a Villányi Gere Hotelt és annak éttermét, majd minden megvalósítatlan álmát Palkonyára vitte, és elbűvölő hangulatú helyet hozott létre romantikus szobákkal, dézsafürdővel, konyhakerttel. A vacsorához helyben sütött, ropogós kenyérkülönlegességek és házi tejfölből köpült könnyű vaj érkezik, majd a hagymaleves kétféle helyi sajttal, bazsalikommal és szarvasgombával. Omlós grillezett tarja a folytatás, saját készítésű stifolderrel ízesített lecsóval és parázson sült krumplival. A vacsorát Zoli cukrász párjának házi lekvárokkal készített meggyes és sárgabarackos pitéje, túrós valamint almás-boros torta remeke zárja. Mindezt palkonyai és villányi borok kíséretében, gyertyák és csillagok fénye mellett. A hely szellemében a vendéglátók így köszönnek: „Lassulj be!” Itt nem nehéz, csak ne kéne olyan sokat aludni a reggeliig. 

 _img_20160731_092932_copy.jpgFenséges reggeli helyi alapanyagokból

 

Csokoláda, Pécs
A Csokoláda nemcsak bolt, de műhely is egyben, ahol az országos hírű tojásíró népi-iparművészből lett csokoládékészítő, Mosonyi Éva tulajdonos melegíti a belga csokoládét a formázáshoz megfelelő hőfokra. Üzletében minden áru pécsi, a műanyag csomagoláson kívül, minden hozzávalót a városban állítanak elő. A termékek fő alapanyag a csokin kívül a mandula és a füge: előbbit már Janus Pannonius is megénekelte a környék kapcsán, utóbbi pedig köszöni szépen, és Pécsett kétszer is terem szezononként.  
 pecs_csoko-lada_4_copy.jpg

 

Almalomb étterem és kávézó, Hosszúhetény
Ugyan már jártam itt a tavaly májusi megnyitón, de annyira magával ragadott a hely, hogy azóta is vártam a visszatérést az ország egyetlen éttermébe, amelyben van egy 200 éves, ma is működő malomkerék. Nem volt hiába való az egy éves várakozás. Ezúttal sem csalódtam: az Almalomb, amit a Népszabadság TOP 50 megfizethető étterem kiadványában 2015 legizgalmasabb nyitásának neveztem, megtartotta színvonalát. Ezúttal a rendezvényhelyszínnek berendezett egykori pajtában fogyasztottam el a kései ebédet, amelynek minden fogása remek volt: a csontjáról puhán leomló barbecue oldalast és a bőrén pirított halat üdítő nyári desszerttel és zöldalmás-uborkás limonádéval kértem.

Ha kedvet kaptál, akkor október 7-én 8-án és 9-én irány az ezer ízű Dél-Dunántúl, ahol csökkentett, egységes áron próbálhatod ki az összeállított menüket!

Előzetes regisztráció és asztalfoglalás: www.facebook.com/ViaGasztronomia

 

Az akcióban résztvevő további vendéglátóhelyek:

Csarnóta, Tenkes csárda
Felsőmocsolád, Bánó Mária Kastélyszálló
Pécs, Jókai Bisztró, Jókai Cukrászda, Pezsgőház Étterem, Susogó Borvendéglő, Zsolnay Étterem és Kávézó
Szekszárd, Optimus Étterem
Villány, Kúria Borétterem, Sauska Pincészet
Szálka, Horog Étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr6611773757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.