Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (13) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (10) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (2) egzotikus (1) étterem (7) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (3) fűszer (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (1) hal (6) hús (5) húsvét (1) karácsony (5) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (1) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (6) show (2) snack (4) sör (3) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (2) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (7) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Mire jó egy használt whiskeys hordó?

2016.05.04. 11:57 bontott csirke

Címkék: sör alkohol szósz

Lehet belőle talajtakaró mulcs vagy parketta alapanyag, de tequila, rum és sör is készülhet benne. Sőt, a Tabasco szósz alapanyaga is 3 éven át whiskeys hordókban érlelődik.

 viraglada.jpg

1938-ban az Egyesült Államok kormánya törvényben szabályozta, hogy a bourbon whiskeyt csak és kizárólag újonnan készített hordóban lehetett érlelni, ezzel kívántak munkahelyeket teremteni a kádárok és faipari munkások számára. A II. világháború következtében azonban a whiskey- és úgy általában az alkoholfogyasztás jelentősen visszaesett, így sok hordó üresen állt a raktárakban. A háború után növekedésnek indult kereslettel azonban csak úgy tudtak lépést tartani az ír és skót whiskygyártók, hogy elkezdték felvásárolni az évek alatt felgyülemlett, használt amerikai hordókat a párlatok készítéséhez.

 hordokeszites.pngTörvényektől függetlenül a Jacket kizárólag új hordókban érlelik

 Ma csak a skót whiskygyártók évi 20.000 feleslegessé váló hordó sorsát igyekeznek megoldani. Ha nem sikerül őket továbbértékesíteni, akkor talajtakaró mulcs vagy parketta alapanyag készül belőlük.

 whisky-cobbles.jpgA McKay Flooring Ltd. által whiskey-hordóból gyártott falburkolat

 Vannak szerencsés gyártók, amelyeknek levetett hordóiért sorban állnak a szeszesitalgyártók. Ilyen a Brown-Forman tulajdonában lévő Jack Daniel’s, amelyet kizárólag a vállalat kádárüzemeiben készült, új hordókban lehet tárolni: „Mi csak és kizárólag új hordókban érlelünk, mert a hordók falába felszívódott alkohol nagyban befolyásolná a következő párlatok minőségét” – jegyzi meg Chris Morris, a Brown-Forman rangidős lepárlómestere. Miután „Jack bácsi” 150 éves lepárlójából kikerül egy használt hordó, a Tennessee whiskey helyére ír és skóciai whisky, közép-amerikai tequila, illetve rum és sör kerül más italgyártóknál. Külön érdekesség, hogy nagy kedvencem, a Tabasco szósz alapanyagaként szolgáló chilipaprika pép is 3 éven át főleg Jack Daniel’s hordókban érlelődik a louisianai üzemben, mielőtt a boltok polcaira kerül.

 tabasco.jpgA Tabasco vörös szósza 3 évet tölt tölgyfahordóban vastag sóréteg alatt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr538685292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.