Sok finomság került az asztalomra idén is, de a jók közt is voltak jobbak. A csúcshatást ezek a fogások váltották ki nálam.
Finom év volt. Végigettem. Új nyitások és régi éttermek, sokszor kellemes teherként, hivatalból. Elkövettünk egy Népszabadság Top 50 megfizethető étterem összeállítást és megannyi étteremkritikát. Ezúttal az év emlékezetes tányérjait elevenítem föl, hogy ne feledjem, melyik fogásokért kell mindenképpen visszatérni 2016-ban.
A legjobb szendvics
Bestia – Bestrami
A szerénytelenség, amivel a legjobb pastraminak nevezte szendvicsét a Bestia, nem alaptalan. Az olíva olajon pirított kenyérszeletek közé olyan bárány- vagy marhahús kerül (csirke is van, de azt nem kóstoltam), ami a vékonyan szeletelt és a vastagra vágott húsú pastrami híveket is levenné a lábáról. Tökéletesen szaftos és kellően sok ahhoz, hogy ne lehessen késsel-villával enni. A vágódeszkán, uborkával tálalt mutatós szendvicsnek nincs hibája, de talán az eleve fűszerezett sós lében érlelt húst lehetne óvatosabban borsozni, vagy az utófűszerezést a vendégre bízni.
Ár: 1950-2850 Ft
Helyszín: Budapest, V. ker., Szent István tér 9-11.
Hozzáadott érték: remek hangulat és italválaszték
A legjobb leves
Code Zero – Gulyás bouillon
A csopaki siker után ősztől már Budapesten is van Code Zero, nem titkoltan azért, hogy a vitorlásszezon szünetében is tudjon hova zarándokolni kedvenc grillételéért az étterem rajongója. A Code Zero Pesten inkább borbár, de nem a szokványos fajta, rengeteg tétel van, és mindet lehet pohárral is rendelni. Az ételek speciális ízét a Josper sütő adja. És amit sosem gondoltunk volna, a gulyás is ebben a kemencében készül. Legalábbis a levén kívül minden. A hús, a zöldségek mind faszén hőjén sülnek, és így kerülnek bele a levesbe, amelynek rendkívüli füstös íze lesz ettől. Szép innováció.
Ár: 1190 Ft
Helyszín: Budapest, V. ker., Papnövelde u. 10.
Hozzáadott érték: végtelen borválaszték
A legjobb főzelék
Food Boutique – Zöldborsó főzelék
2015. a zöldségek reneszánszának éve volt, a csúcsgasztronómia legfelsőbb fokán odáig fajultak a dolgok, hogy volt olyan fogás étlapon, amelyben két tökéletesen elkészített fejtetlen hüvelyes borsóból állt az egész tányér. Ennek egy jóval élvezhetőbb megvalósulása zajlik például a Food Boutique-ban, ahol Réti Sebestyén séf az év legjobb főzelékét tette elém. A rendeléskor még héjában lévő borsóból olyan főzeléket hozott össze negyed óra leforgása alatt, ami megsüvegelendő. Az édes hagymán fonnyasztott borsót állati eredetű tejszínnel fölfőzött zöldség-alaplébe turmixolta, majd a krémesítés után fűszerezte. Betétnek sárga cukkínit, cukorborsót, borsócsírát és tökéletes állagú buggyantott tojást adott hozzá. Ezt már csak tetézik a formás, sous-vide-olt sertés szűzérmék, amelyek fűszeres vajban sültek a még rózsaszín állapotig. Sajnos a borsó Franciaországból érkezik, de alaposan benne voltunk már az őszben, amikor ott jártam, így ez egy szükséges negatívum.
Ár: 3890 Ft
Helyszín: Budapest, XIII. ker., Ipoly u. 3.
Hozzáadott érték: kutyabarát hely, távolabb a fősodortól
A legjobb hal
Jókai – Bőrén pirított ponty, sült csicsóka krém, baby spenót
A pécsi Elefántos ház korábban a szerencselovagok célpontja volt, hiszen itt működött a pécsi kaszinó. Pár éve azonban már nem kell kockáztatnia annak, aki a patinás épület falai közé lép, mert a Jókai stabil minőséggel várja vendégeit. Májusban jártam Pécsett, és amikor ott járok, a Zsolnayra vagy a Jókaira mindig szakítok időt. Ezúttal valami borozós fogásra vágytam a meleg tavaszi délutánban, és rögtön bele is nyúltam egy emlékezetes fogásba. Nem vagyok egy nagy csicsókarajongó, de még ezt is el tudtam felejteni. Hal, spenót, krém és chips – mindenből annyi került a tányérra, hogy az utolsó falatra pont egyszerre fogyjanak el. Finom ízek és jól összeválogatott textúrák, a krumpliérméket pedig bármelyik fish & chips megirigyelné.
Ár: 2500 Ft
Helyszín: Pécs, Jókai tér 6.
Hozzáadott érték: Pécs egyik legjobb terasza
A legjobb húsétel
Elyseé - Borjúpaprikás
Az Elysée új nyitás volt idén a fővárosi kávéház-bisztró vonalon, újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyhával. A folyamatosan változó ebédmenüben ott jártamkor éppen borjúpaprikás volt, amit azóta ki akartam próbálni, hogy novemberben felkerült az étlapra. A borjúnyakat zsiradékban konfitálta Fekete Tibor séf, amihez füstölt szalonna és hagyma összepirításából, friss és őrölt paprikával magyarított, tejföllel sűrített paprikás mártást adott. Köretnek a sprecli kézenfekvő választás egy nemzetközi konyhában.
Ár: 2750 Ft
Helyszín: Budapest V. ker., Kossuth tér 13-15.
Hozzáadott érték: Gondosan készített kávék
A legjobb street food
Maszek – hortobágyi húsos gofri ubisalival
A debreceni pálinkafesztivál kapcsán jártam Debrecenben a nyárutón, és örömmel hallottam, hogy az IKON vagány kistestvéreként megszületett a Maszek, amelyet szintén Pataky Péter séf felügyel. Mégpedig gondosan, mert a Szomszédok hangulatában berendezett, széles utcafrontú klubbisztróban olyan látványosan valósítanak meg szimpla ételeket, hogy csak arra tud gondolni az ember, ez miért nem így néz ki máshol is, vagy eddig miért nem így ettem. Az egyik legvagányabb újragondolás a hortobágyi húsos gofri, ami nélkül ugyanúgy tilos elhagyni Debrecent, mint egy pár echte debreceni kolbász elfogyasztása nélkül. Egyszerű ötlet (mint az utcán lévő magas asztalok közepébe mélyesztett üvegtartó jeges vályú), mégis így, ebben a formában csak itt lehet találkozni vele.
Ár: 1990 Ft
Helyszín: Debrecen, Simonffy u. 2/A
Hozzáadott érték: az új „főutca” hangulata
A legjobb szállodai fogás
Ikon – Sertés szűz rétestésztában
Egyre többen fedezik föl a budavári Hilton éttermét, amely már nemcsak páratlan panorámájáról, de minőségi konyhájáról is méltán híres. A szállodában és a fővárosban lakó vendégek egyaránt szívesen rendelték Horváth Csaba séf tésztakéregben, gombával és parajlevelekkel sült sertés szűzét, amely felszeletelve gyönyörű színekben pompázott, a rózsaszín húsközéptől a mélyzöld spenótig. A fogást tökpürével és szalmaburgonyával kínálták, amikor egy éjszakát a hotelben töltöttem. Jelenleg éppen nincs az étlapon, de igény esetén szívesen elkészítik.
Ár: 4300 Ft
Helyszín: Budapest I. ker., Hess András tér 1-3.
Hozzáadott érték: kilátás
A legjobb olasz
Panificio il Basilico – Porchetta
Szabolcs hosszú utat járt be a kétkenyeres otthoni sütőjétől a Király utcai üzletig, ahol végre a hőfokokkal és a négyzetméterrel sincs gond. Főleg pékárujáról, pizzáiról és szendvicseiről ismert az il Basilico, de van egy olyan porchettája, ami megér egy külön misét – már csak azért is, mert máshol nem nagyon csinálják. A malac császárt csont nélkül göngyölik föl fokhagymával és rozmaringgal, borsozva és jól besózva. A spárgával összekötött göngyöleg 120 Celsius-fokon sül lefóliázott serpenyőben 6 órán át, majd magas hőfokon fólia nélkül készül rá a ropogós kéreg. A hűtött húsból 2 cm-es szeleteket vágnak a szendvicsekbe, és vastagabbakat a meleg fogáshoz. Utóbbi esetében tálalás előtt a szeletek visszamennek a sütőbe, hogy újra ropogjanak. Roppant jó fogás!
Helyszín: Budapest VI. ker., Király u. 8-10.
Hozzáadott érték: kézműves kenyerek és péksütemények elvitelre
A legjobb desszert
Ristorante Krizia - Tiramisu
Ha a porchettától elnehezült gyomor már csak valami könnyű olasz finálét kíván, érdemes pár sarkot sétálni a Király utcából az Opera mellé, ahol egy light tiramisut a nap bármely szakában meg tud enni az ember. Én sokszor egy elviteles adagra is beugrom, és a kávét otthon iszom meg mellé. A Krizia a rizstésztával és gyümölcscukorral készült tiramisuja kétségkívül rászolgált könnyű jelzőre: két gombócnyi nyalánkság, amely este tíz felé is nyugodt szívvel fogyasztható.
Ár: 1200 Ft
Helyszín: 1066 Budapest, Mozsár utca 12.
Hozzáadott érték: randevúhoz és üzleti ebédhez is hibátlan hangulat