A Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjébe második alkalommal sikerült kvalifikálnia hazai séfnek. Az utolsó edzések egyikén én is ott jártam és a következő kulisszatitkokat jegyeztem fel.
1., A commis nem lehet 22 évesnél idősebb. Molnár Gábor segítője Pohner Ádám lesz.
2., A felkészüléshez elkészítették a lyoni konyha hű mását itthon.
3., A próbák során az előző verseny hanganyaga ment a háttérben.
4., 14 főpróbát tartottak.
5., A „Gömböc” lett a fő motívum, aminek csak egy egyensúlyi nyugvópontja van.
6., A „Gömböc” nyugvópontját a pecsenye íz szimbolizálja a gyöngytyúk ételben, hiszen a nemzeti jelleg állandó a magyar konyhában
7., Ellentétben a trendekkel, egyik magyar étel sem lesz rolád.
8., Az elkészült ételt egészben kell bemutatni, majd 14 felé tálalni.
9., Idén először a két szakács is részt vehet a tálalásban.
10., A felkészülésre ugyanarról a francia farmról hozták a gyöngytyúkot, ahonnan a versenyre viszik majd.
11., Edzés közben mind a 4 lehetséges zöldséget duplán lepróbálták az összes textúrában, hiszen a versenyen a fő zöldséget 4-5 állagban kell elkészíteni.
12., A Münchenben dolgozó Molnár Gábor fizetés nélküli szabadságon volt a felkészülés 3 hónapjában.
Molnár Gábor és csapata a verseny előestéjét villámbevásárlással töltötte a SIRHA kiállításon berendezett piacon Lyonban; a köretek elkészítésekor a kiválasztott zöldségekből dolgoznak majd ma, a második versenynapon.
A 24 döntős versenyt futott az idővel, hogy a legszebb és legjobb alapanyagokat válasszák ki a METRO Zöldség- és Gyümölcspiacon. Molnár Gábor a második napon versenyez, így a második etapban, pontban 18:30-kor kezdhette meg a bevásárlást, amire összesen 30 perc állt rendelkezésre. Miután a fél óra lejárt és a verseny biztosnál bemutatták kosaruk tartalmát a séfek, már nem térhettek vissza a piacra, ezért feszített tempóban igyekeztek minden szükséges hozzávalót beszerezni.
A halétel köretének legalább 50 %-ban zöldségből kell állnia, ehhez a piac kínálatából szabadon választhatott a versenyző. Molnár Gábor ezeket választotta a kosárba: burgonya, zöldalma, fehérhagyma, gyömbér, kapor, sütőtök, japán articsóka, vörös- és cirmoscékla, póréhagyma és tarlórépa. Egy zöldséget kötelező lesz dominánsan használnia, ez pedig az édeskömény, amelyet tegnap este húztak ki a kalapból a Bocuse d’Or szervezői. A húsételhez szükséges alapanyagokat magával hozhatta a csapat, a versenymunka receptjében többek között az alábbi hozzávalók kaptak helyet: póréhagyma, siitake és vargánya gomba, paraj, sárgarépa és sütőtök, torma és csicsóka, fűszerként a petrezselyem és koriender.
A döntőn a helyi METRO áruházlánc biztosítja a fő hozzávalókat; a szabad tartású, 1,6-1,8 kg súlyú és ’Label Rouge’ minősítésű gyöngytyúkot, amelyet egészben, zúzával, begyével, májával, szívével és tüdejével, fejével és szárnyával együtt kell felhasználniuk, valamint a pisztrángot.
Ma a versenyboxban is rengeteg feladat jut majd Molnár Gábor mellett, Vomberg Frigyes edző azonban nem léphet be ennek területére, de a pult előtt tanácsaival, irányításával segíti majd munkájukat. A Bocuse d’Or második napján, január 28-án 9:30-kor kapják meg a startjelet, a halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05-kör tálalják majd a zsűrinek. Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke a húsétel zsűrijében pontoz a 24 nemzet képviselői között.
Az eredményhirdetésig a verseny legfrissebb híreit az Akadémia Facebook oldalán, az aréna hangulatát a pedig web TV közvetítésen lehet nyomon követni.