Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (13) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (10) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (2) egzotikus (1) étterem (8) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (3) fűszer (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (1) hal (7) hús (5) húsvét (1) karácsony (5) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (2) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (6) show (2) snack (4) sör (3) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (2) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (7) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye

2013.10.07. 07:30 bontott csirke

Címkék: fesztivál

Nemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.

 P8170840 (Copy).JPG

Akár a területi focirangadókon, vannak itt ügyetlen és profi játékosok, vicces pályaszéli beszólások és akár még bíróverés is előfordulhat. Kihagyhatatlan. És annyival szórakoztatóbb, mint egy Perőcsény-Vámosmikola meccs, hogy nem kell labdát szedni, és bosszankodni sem a falábak láttán. Itt ugyanis fakanalak vannak, és amíg azt forgatják, addig a nagyérdemű nyugodtan sörözhet az árnyékban.

P8170829 (Copy).JPG

Vannak vagy húszan az indulók, és tizenegykor már az összes bogrács áll – kié az árnyékban, kié közel a sörcsaphoz. Kinek mi a fontos, ugye: a nyugodt főzés vagy a kényelmes lerészegedés. Nem lövöm le a poént, ha elárulom, hogy a végén az árnyékos oldalra kerül majd a pálma, vagyis a vándor fakanál. Többen viszont már délben gyilkolják a poént, és azt skandálják: „Megnyertük!” Dicséretes a lelkesedése a Profi Lecsó csapatának, de a rengeteg darált marha helyett inkább abból az alkoholból tettek volna a kondérba, amit oly bőszen kortyolgattak. Így már előre borítékolható, hogy ragujukkal csak a saját szavazataikat és néhány lány biztató pillantását zsebelik be.


P8170845 (Copy).JPG

Egykor már szinte minden bográcsban utolsókat rottyanja a lecsó. A kocsmáros egymás után méri a söröket és estére puliszkás lecsót ígér. Persze versenyen kívül, csakúgy a koncert mellé. Jó is lesz az! Összefut az ember szájában az izzadság, miközben 300 forintért műanyag tányért és szavazó jegyet vált. A kettőre kitűzött eredményhirdetés csúszik, helyette csak a nap tűz. Nincs is ilyenkor jobb egy kanál forró lecsónál. Csak lenne közte jó!

P8170831 (Copy).JPG

Végül a Wookie-k és buckalakók csapatánál adom föl a próbálkozást, mert megörülök az első összetett íznek. Olyan lecsó kerül a tányérba, amin érződik az előkészület és a munka. Súgnak innen, súgnak onnan, de ez most nem az éhezők viadala. És akár mennyire is vagyunk egy Börzsönyi völgy mélyén, hadd számítson az íz. Rájuk szavazok, és a 14-es végül nyerő számnak bizonyul.


P8170856 (Copy).JPG

A győztes a díjátadáson... és ami maradt a főztjéből

P8170858 (Copy).JPG

A budapesti csapat egyébként telektulajdonos Perőcsényben. Első győzelmüket egy padlizsános lecsóval érik el. Kérdésemre Balázs, a csapatkapitány elárulta, hogy két faszénen sült padlizsán került a bográcsba, amelybe először szalonnát pirítottak, majd annak zsírját olajjal öntötték fel. (Mert ők is tudják, hogy a vegyes zsiradéknál nincs jobb.) Miután a hagyma megpirult, hozzáadták a Pick márkaboltban beszerzett, kockázott bacont, majd a paprikát. Az egyedi fűszerezést borsikafűvel, friss borssal és némi Édes Annával oldották meg. A nagymama paradicsoma után kerültek bele a puhára fonnyadt padlizsánok, amelyek a dobogó legfelső fokára repítették a wookie-kat és a lecsójukat. Ezek után csak reménykedhetünk, hogy ahogy a fesztivál hagyományt teremt a jövőben, egyre többen érkeznek és neveznek majd a Kashyyyk bolygóról.  

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr765470473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.