Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (13) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (10) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (2) egzotikus (1) étterem (8) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (3) fűszer (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (1) hal (7) hús (5) húsvét (1) karácsony (5) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (2) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (6) show (2) snack (4) sör (3) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (2) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (7) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Grillcsirke sörbetéttel

2013.10.06. 11:00 bontott csirke

Címkék: grillezés

Ezen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!

 

Előkészületek:
Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és papírtörlővel leitatott egész csirkét először belül kentem be a keverékkel. Kívülről aztán olajjal újranedvesítettem a csirke bőrét, hogy jól tapadjon rá a fűszer és kellemesen ropogós legyen majd.

2013-05-12_19-13-11_356 (Copy).jpg

A lényeg:
Egyszer egy tapasztalt újságíró kolléga megkérdezte tőlem, mivel kezdi a főzést a férfi. Mindenre tippeltem, csak a legegyszerűbb válaszra nem. Pedig tényleg: Kinyit egy üveg bort - hangzott a válasz. Azóta így főzök, de van néhány étel, amihez sört kell nyitni. És ez is ilyen. Szóval a lényeg, hogy kell egy fél literes dobozos sör, amit félig rögtön le is húzok. A maradék elég lesz ahhoz, hogy kellő párával lássa el a nemsokára a doboz szájára csüccsenő csirkét.

Sütés előtt egy zsinórral hátul megkötöttem a szárnyait, majd előrehúzott lábakkal helyeztem a grillrácsra. Így stabil háromszöget alkot a doboz és a két láb. Indirekt sütéssel (csak a grill két szélére teszem a parazsat) kb. 75-90 perc alatt elkészül a gömbgrillben. Ha szép barna és ropogós a bőre, akkor 5 perc pihentetés után, már mehet is a vágódeszkára. Egy fontos dologra kell még figyelni: legyen behűtött sör a csirke fogyasztásához is!

És ne felejtsük, nem csak nyáron lehet grillezni! A hideg hónapokra válasszunk inkább ehhez hasonló recepteket, amelyek elkészítéséhez nem kell a grill mellett állni. Elég annyira kilépni a hóba, hogy odategyük, majd levegyük az állatot a rácsról. Cserébe kapunk jó füstös, faszenes ízt, amit annyira szoktam hiányolni a téli időszakban. A maradék szénere mehet egy pár marék sütnivaló gesztenye és máris teljes a téli grillparti hangulata.

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr805385452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.