Bontott csirke

Sajdik Ferenc rajzolta és egy ország ismételte a hetvenes években a reklámot: "Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál?!" Ma már sokkal nehezebb eldönteni, mit vigyünk haza. Ezért, ha találok valami jót, és készítek belőle valami finomat, akkor megosztom, hogy minél több férfinek legyen öröm a beszerzés.

Kövess a facebookon is!

Bejegyzések

  • Mi ez a szürkemarha őrület?
    Mi ez a szürkemarha őrület?Vigadalom a Vajdahunyad váránál, valamint plakáthegyek és tévéreklámok, amelyek azt hirdetik, hogy az egyik amerikai gyorsétterem hálózata is készít szürkemarha-szendvicset. Ebből már nem lehet...
  • Perőcsényi pampuska portfólió
    Perőcsényi pampuska portfólióPerőcsény apró zsákfalu, ahol az asszonyok azt mondják, amikor aggódnak valakiért, hogy „meg vagyunk éhedve érte”. Egy valamiért azonban soha nem aggódnak, az pedig a pampuska, ami mindig ugyanolyan...
  • Így sikerült életem első kürtőskalácsa
    Így sikerült életem első kürtőskalácsaEredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott...
  • Grillcsirke sörbetéttel
    Grillcsirke sörbetéttelEzen a hétvégén végre kiderült, melyik a kedvenc söröm. Az, amelyiknek a dobozán egy csirke ül!   Előkészületek:Grillcsirke fűszerkeveréket és barna cukrot kevertem össze, majd a megmosott és...
  • Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenye
    Egy kicsi falu nagy lecsófőző versenyeNemcsak fánkot enni mentem nyáron a Börzsöny legszebb völgyébe, hanem azért is, mert olyan sok jót hallottam az elmúlt két Perőcsényi Lecsófesztiválról.   Akár a területi focirangadókon, vannak...
  • Forró kenyér a hátsó ülésen
    Forró kenyér a hátsó ülésenA fél gyerekkoromat autók hátsó ülésen töltöttem. Apámnak állandó kilométerhiánya volt, nagyapám pedig hivatásos sofőrként rótta az utakat. Az öreg zsigulijában annyival volt kellemesebb ülni, hogy...
  • Egy ordas jó desszert
    Egy ordas jó desszertAzok a kedvenc kereskedőim, akik nemcsak a portékájukat kínálják, de a bölcsességüket is. A Rákóczi téri Vásárcsarnokban találkoztam Hortig Rezsővel, aki feleségével, Bertók Zsuzsával tanyasi sajtokat...
  • Együnk vadrózsát!
    Együnk vadrózsát!Mire jó egy késő őszi hétvége? Elsősorban vitamingyűjtésre. És az egyik legjobb forrása a vitaminoknak az úton-útfélen megtalálható csipkebogyó. Vagy más néven hecsedli, ami tulajdonképpen a...
  • Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?
    Csak marháskodnak vagy ez tényleg ennyire komoly?Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, utánajártam, hogy csak marháskodnak vagy tényleg ennyire komoly ez a felhajtás a szürkemarha-hús körül. Annyira menő lett ugyanis a cucc, hogy a Kossuth...

Címkék

alkohol (13) ausztria (1) bárkultúra (2) bio (2) Bocuse dOr (1) bor (10) cukrászda (1) desszert (15) Duna (1) édesburgonya (1) egészség (2) egzotikus (1) étterem (8) fesztivál (9) fine dining (1) főzés (3) fűszer (1) grillezés (1) gyerek (2) gyorsétel (5) gyümölcs (1) hal (7) hús (5) húsvét (1) karácsony (5) kávé (6) kocsma (2) koktél (4) konyhai praktikák (3) lángos (2) méz (2) Michelin (1) nyitás (3) olasz (3) pálinka (1) pékség (3) pezsgő (2) piac (6) pizza (2) prosecco (1) reggeli (5) sajt (2) séf (6) show (2) snack (4) sör (3) strand (1) szalámi (1) szósz (1) tea (1) tészta (3) ünnep (2) utazás (2) vad (1) verseny (5) vidék (7) whisky (1) zöldség (2) Címkefelhő

Így sikerült életem első kürtőskalácsa

2013.10.04. 07:30 bontott csirke

Címkék: fesztivál desszert

Eredetileg ünnepi és vendégváró csemege volt, mára igazi vásári finomsággá vált. Mostantól a saját kis sütőjén otthon is elkészítheti bárki. Nekem elég viharvertre sikeredett, de jó ízzel fogyott el.

P9110451 (Copy).JPGTényleg ez volt az első!

Eredetét a honfoglalás és a tatárjárás idejére is vezetik vissza, de csak egy a biztos: a székely ember leleményessége szülte az eredeti kürtőskalácsot. A 10 éve alapított Vitéz Kürtős is egy erdélyi gyökerű cég, amelynek alapítói a kalácskészítését a szülőktől, nagyszülőktől tanulták. Családi vállalkozásként először otthon, Székelyudvarhelyen kezdték e sütemény készítésének hagyományos módját újraéleszteni és a kürtőskalácsot újragondolni. Ma már franchise rendszerben működnek Budapest több pontján, Veszprémben, Gödöllőn, jelen vannak a legtöbb vásáron és házhoz is szállítanak. Vagyis valamit nagyon tudnak a kürtős kaláccsal kapcsolatban, ezért amikor kalácsot sütni hívtak a Fővárosi Állat- és Növénykertbe (itt is van üzletük), örömmel fogadtam el a meghívásukat.

P9110403 (Copy).JPG

P9110408 (Copy).JPG

Előre szeretném leszögezni, hogy a kalácsom nem azért lett viharvert, mert elég rendesen esett azon a szeptemberi napon, hanem azért, mert kell kézügyesség a sütőfa forgatásához és a tészta sirítéséhez. A kalács alapja egy hagyományos kelt tészta, olyan amelyből a perőcsényi pampuska is készül. Ebből a tésztából vágunk le egy 20 dekás adagot, amelyet körülbelül óriáskifli formájú és méretű hengernek hajtunk ki. Eztán következik a sirítés, ami a székely nyelvjárásban amolyan sebesen fordítást jelent, vagyis lehet sirítani az ekét, a fonalat, a bajuszt, a hölgyeket a táncban és a tésztát, amikor hosszú, vékony rudat szeretnénk kialakítani belőle. Az óriáskiflink egyik végét elkapjuk és húzni kezdjük, miközben a másik kezünkkel a deszkához nyomva forgatjuk az anyagot, amely így a kellő vékonyságúra nyúlik.

P9110410 (Copy).JPG

P9110412 (Copy).JPG

Egyenletes szerpentin formában futtatjuk fel a tésztakígyót a beolajozott sütőfára úgy, hogy alul és felül is bebújtatjuk saját maga alá. Eztán a sütőfát nyomjuk a deszkához és addig görgetjük rajta, amíg a tészta szépen befedi a fát. (Itt hibáztam, amikor hézagosra hagytam a tésztát, ami ezért szétesett a sütés után.) Következik egy újabb olajozás, majd a cukorkabát és a sütés. Folyamatosan szemmel kell tartani a kalácsot, mert ha túlzottan karamellizálódik rajta a cukor, akkor keserű lesz. A sült kalácsot ezután megszórhatjuk még dióval, kókuszreszelékkel, kakaóval, fahéjjal vagy amivel gondoljuk, és jöhet egy kis pihentetés.

P9110413 (Copy).JPG

P9110417_CUT (Copy).jpgA pálma-fejdísz nem kötelező, de túl közel volt a Pálmaház

 P9110422 (Copy).JPGNeki is ízlett

Ha jól csináltuk, a kalács lecsúszik a sütőrúdról. Ha nem jól csináltuk, akkor meg elmehetünk 2013. október 11-13. Között az V. kerületi Városháza Parkba a Kürtőskalács fesztiválra, ahol biztosan csak jól sikerült példányokat fognak kínálni. Sőt, megvásárolható lesz az az otthoni használatra alkalmas kürtőskalács-sütő is, amellyel bárki bárhol faszénen készítheti el szeretett ínyencségét.suto-haromnegyed-faval (Copy).jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bontottcsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr175508915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.