A jövő héten árzuhanás várható a dinnyepiacon, mivel most érnek be nagy mennyiségben a korai hazai fajták. Lesz jó minőségű magyar dinnye bőven, és érdemes is minél többet vásárolni belőle a következő egy hónapban.
A dinnye ugyanis a következő élettani előnyöket biztosítja szervezetünknek:
- A benne található aminosavaknak köszönhetően regenerálja az izmokat.
- Bár nem esszenciális aminosavak, de a dinnyében található citrullin és arginin nagyban járul hozzá a szív egészségéhez.
- A keringésjavítás nem csak a szívnek, de a potenciának is jót tehet, igaz ehhez azért nagyon sok dinnyét kéne megenni egy nap.
- Vízhajtó, ami a vesekőképződés megelőzésében jól jöhet.
- A nevéből is következik, hogy ennek a gyümölcsnek a nagy része (90%) víz, mégis sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. 300 ml dinnyelé fedezni tudja a napi A- és C-vitamin szükségletünket.
- És ha ebéd után felvágásra kerül egy dinnye, a férfiak semmiképpen ne maradjanak ki az osztásból, mert a benne található likopin nevű antioxidáns a prosztatarák megelőzésének és gyógyításának egyik legfontosabb segítője.
Már csak az a kérdés, hogy válasszuk ki az igazán egészséges húsú, édes példányokat. Íme, néhány fogás, amivel ütögetés, zsonglőrködés, szuggerálás nélkül ki lehet választani a legjobb dinnyéket.
1., Érdemes megnézni először a dinnye alját. A sűrűbb csíkok a csumánál a dinnye héjának vékonyságára utalnak, vagyis a pénzünkért több bel tartalmat kapunk.
2., A szárát ritkán hagyják rajta, pedig jó támpont lehet, ugyanis minél göcsörtösebb a kacs, annál édesebb a hús.
3., Ugyanerre következtethetünk a sötétebb színből is. (Ez egyéb gyümölcsök és zöldségek esetében is igaz: a sötétebb érettebb.)
4., A csíkok vizsgálatánál szempont még a csíkok határozottsága. Minél elmosódottabbak, annál gyengébb minőségre utalnak.